Neobičan slučaj koronavirusa: Dijete (2) se zarazilo, a bilo u kontaktu sa roditeljima koji su negativni

U gradu koji se do sada uspješno nosio s koronom, ima troje novooboljelih, a jedan slučaj je posebno neobičan.

– Prema posljednjim koje smo dobili juče u kasnim večernjim satima, pojavila su se tri nova slučaja zaraženih od koronavirusa, od kojih je jedan posebno neobičan. Riječ je je dvoipogodišnjem djetetu J.S. čiji su roditelji bili u samoizolaciji zbog rodbinskih veza sa jednom oboljelom vaspitačicom. I na prvom i drugom kontrolnom tetiranju oba roditelja djeteta su bila negativna, pa se opet pod znakom pitanja nalazi kako se dijete inficiralo, budući da nije imalo nikakve kontakte osim sa roditeljima u kućnoj izolaciji. – napomenuo je direktor Doma zdravlja u Majdanpeku i dodao:

– Iz tog razloga zbog tačne i preciznije slike stanja dijete će danas biti ponovo testirano. Druga dva slučaja su pacijentkinje Opšte bolnce u Majdanpeku S.R. i O. M. koje su ležale na internom odjeljenju. Jedna je već prebačena na plućno odjeljenje Niškog kliničkog centra a tokom današnjeg dana očekuje se hospitalizacija u covid bolnicu u Nišu i druge zaražene žene – kaže direktor Doma zdravlja u Majdanpeku, dr Dragan Fudulović.

Ono načemu se intezivno radi je pronalaženje svih kontakata obolelih pacijentkinja kao i obavezno teststiranje na koronavirus i stavljanje pod stogi zdvstveni nadzor svih sa kojima su bili u kontaktu .

Inače, kako kaže doktor Fudulović, Dom zdravlja u Majdanpeku trenutno raspolaže sa 600 testova na imunoglobuline. Radi se o orjentacionim testovima kojima će biti podvrgnuti pacijenati kod kojih postoji izvesna doza sumnje da je u pitanju infekcija virusom COVID 19, i koji su bez tipičnih simptoma. Nakon obijanju rezultata ovog testa znat će se prava slika stanja i u tom slučaju bi se rdili redovni konrolni testovi. Premao riječima Fudulovića, 200 testova je planirano za zdravstvene radnike u Majdanpeku a preostaih 400 za građane, piše “Informer“.


{$excerpt:n}