Okončan zdravstveni nadzor putnika na graničnim prelazima

Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite ukinuta je mjera zdravstvenog nadzora na graničnim prelazima BiH na teritoriji Federacije BiH (FBiH) i izdavanje rješenja o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

“Nakon 66 dana, okončana je procedura sanitarnog nadzora od 24 časa na ukupno 15 drumskih graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma /Sarajevo i Tuzla/ u FBiH, koju je obavljalo oko 100 federalnih inspektora iz svih 10 federalnih inspektorata”, saopštio je danas direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

On je podsjetio da su, radi omogućavanja bolje i efikasnije neposredne kontrole putnika koji ulaze u BiH, odnosno izdvajanja putnika s povišenom tjelesnom temperaturom s ciljem njihove hitne zdravstveno-epidemiološke obrade, obezbijeđene i postavljene termalne kamere na šest najfrekventnijih graničnih prelaza.

Prema njegovim riječima, za vrijeme primjene mjere zdravstvenog nadzora na granicama, od 16. marta do danas, federalni inspektori su izdali 45.560 rješenja o samoizolaciji licima koja su ušla u BiH.

Ajdinović je zahvalio Graničnoj policiji BiH koja je ustupila svoje prostorije na devet graničnih prelaza i hotelima koji su ostali otvoreni kako bi pružili neophodne usluge smještaja i ishrane za federalne inspektore na terenu, kao i drugim partnerima.

“Danas je Federalni štab civilne zaštite donio još jednu naredbu u vezi sa građanima kojima nisu istekle mjere iz rješenja federalnih sanitarnih inspektora o kućnoj izolaciji. Rješenja o ograničavanju kretanja stavićemo van snage, a podatke ćemo proslijediti policiji radi obustave kontrole izvršenja pomenutih rješenja”, rekao je Ajdinović.


{$excerpt:n}