Dodik tvrdi kako je u Srpskoj najmanje otpuštenih radnika na Balkanu

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da je Republika Srpska u vrijeme epidemije virusa korona imala najmanje otpuštenih radnika na Balkanu.

dodik

“Ponosan sam na poslodavce koji nisu otpuštali radnike. U Federaciji BiH je otpušteno više od 20.000, a u Austriji za samo sedam dana 150.000 radnika. U Srpskoj je bez posla ostalo oko 2.500 ljudi, a više od pola ih je imalo ugovore na određeno, ali je u tom vremenu zaposleno 1.500 ljudi. Naš primarni cilj je bio da održimo zaposlenost i povjerenje i stalno smo radili sa poslovnom zajednicom“, istakao je Dodik.

On je poručio da Srpska nije na ekonomskom dnu, kao što neki tvrde, navodeći da je pokazala vitalnost u mnogim pitanjima i izvršila obaveze za koje su mnogi smatrali da je to nemoguće, iako nije dobila ni fening međunarodne pomoći.

Isplatili smo zdravstveninm radnicima, policiji, inspektorima, a sada ćemo i zaposlenima u medijima isplatiti pomoć jer su i oni predano radili na tome da društvo što lakše prođe kroz ovo. Mogli smo da se nosimo sa krizom ova tri mjeseca zato što je stanje u budžetu bilo odlično i imali smo kontinuirano povećanje prihoda“, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da su u budžetu imali rezerve za ovu godinu jer je bio planiran niz stvari kao što je povećanje plata i otvaranje investicionog ciklusa, ali da sada to ne mogu ni pominjati jer moraju da prepakuju prioritete.

Prihodi u budžetu su samo u aprilu bili manji za 80 miliona KM. Više od 100 miliona KM je otišlo za nabavku opreme i održavanje medicinskog sistema. Nijedna medicinska ustanova nije zakazala, tamo rade sjajni ljudi, nisam znao koliko su dobri dok nije došlo do ovog i društvo treba da bude ponosno na zdravstvene radnike“, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, rezerve u iznosu od oko 50 miliona KM i zahvati sa drugih stavki omogućili su da bude isplaćeno između 18 i 19 miliona KM za doprinose za mart i da za april počne isplata minimalne plate sa doprinosima za oko 66.000 radnika koji su pogođeni epidemiološkim mjerama.

Dodik je istakao da je u razgovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom unijom i drugim potencijalnim donatorima i kreditorima obezbijeđen znatan iznos novca, koji će značajano amortizovati gubitke.

Neće ih sve pokriti, ali neće biti smanjenja plata u javnom sektoru i nastavićemo sa podrškom realnom sektoru. Kroz važne investicije koje smo planirali u ovoj godini održaćemo potrošnju čime će se povećati i priliv na javne račune i gubici će biti manji. U ovoj godini ulažemo 100 miliona KM u magistralne i regionalne puteve, a sljedeće je planirano još 100 miliona. Tu su i važne investicije u sistem `Gornji horizonti` vrijedan 400 miliona KM, te hidroelektranu `Buk Bijela`“, podsjetio je Dodik. Srna

Чланак Dodik tvrdi kako je u Srpskoj najmanje otpuštenih radnika na Balkanu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}