Sezonski radnici se žale na uslove smještaja tokom pandemije

BERLIN – Pandemija virusa korona mora da dovede do razmatranja uslova smještaja pojedinih osoba iz istočne Evrope koji rade na farmama i prehrambenoj industriji zapadne Evrope, rekao je danas rumunski ministar za rad Violeta Aleksandru.

radnici

Okolnosti kroz koje prolazimo ukazuju nam na sistemske probleme koji se tokom proteklih godina nisu rješavali na odgovarajući način“, naglasila je Aleksandruova nakon putovanja od Bukurešta do Berlina radi provjere uslova u kojima su radnici.

Granice u Evropi su zatvorene od kraja marta zbog suzbijanja širenja virusa korona, ali je 30.000 radnika iz Rumunije čarter letovima prebacivano u Njemačku radi posla u prehrambenoj industriji.

Radnici koji su nedavno stigli objavili su na društvenim mrežama snimke na kojima se vidi da su u pretrpanim smještajima sa četiri i više ljudi u sobi što nije u skladu sa mjerama socijalnog distanciranja.

Rezultati obdukcija pokazali su da su najmanje dva radnika preminula od virusa korona, mada su rumunske i njemačke vlasti izrazile uvjerenje da su zaraženi prije odlaska od kuće.

Drugi migranti žalili su se na visinu cijena smještaja zbog čega im ostaje veoma malo zarade od sezonskog posla.

Srna

Чланак Sezonski radnici se žale na uslove smještaja tokom pandemije се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}