Odluka o MMF / Iz SDA poručili: Evo šta se krije iza ovog što rade Bevanda i HDZ

Stranka demokratske akcije upozorava domaću javnosti i predstavnike međunarodne zajednice da ne potcjenjuju razloge blokade sredstava MMF-a od strane HDZ-a i ministra [Vjekoslava] Bevande, kao i da ne izjednačavaju odgovornost za blokadu na „sve strane“.

“Ovdje nije riječ o ‘bespotrebnom inaćenju’, niti ‘nemogućnosti dogovora’, jer se iza ovakvog stava HDZ-a krije namjera neustavnog vezivanja kantona direktno na državu, mimo Federacije BiH. Poštivanje Ustava je obaveza i ne može biti stvar dogovora ili nečije dobre volje”, navodi se u saopćenju koje je danas poslala SDA.

SDA poziva političke faktore u BiH, i predstavnike zemalja koje učestvuju u radu PIC-a, da “brane Ustav, vladavinu zakona i poštivanje usvojenih procedura”.

“Popuštanje i pravljenje kompromisa koji mogu trajno naškoditi ustavnopravnom poretku zemlje samo zato da bi se riješilo trenutačno političko pitanje i uklonila namjerno napravljena blokada, je put u destabilizaciju BiH. Ustav, zakon, procedure i neovisni sudovi, a naročito Ustavni sud čije se odluke moraju poštovati i provoditi, su jedini garant opstanka zemlje u vremenu kada ona ostane bez uloge Visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira”, saopćeno je.

Novi.ba/RadioSarajevo

The post Odluka o MMF / Iz SDA poručili: Evo šta se krije iza ovog što rade Bevanda i HDZ appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}