Testiranje na koronavirus u mostarskoj bolnici 215 KM

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar poduzela je sve mjere i aktivnosti vezane za normalizaciju rada u skladu s trenutnim uputama i s obzirom na trenutno povoljnu epidemiološku situaciju kao i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona, javlja “FENA”.

“Prošle sedmice u SKB-u Mostar počeli su se obavljati svi specijalističko-konzultativni pregledi. Prilikom dolaska pacijent je obavezan donijeti uputnicu, eventualne ranije nalaze i epidemiološki list koji se popunjava u pripadajućem Domu zdravlja”, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću SKB-a Mostar.

Prije zakazanih operativnih zahvata obvezno je testiranje na covid-19, a dodaju kako Klinički zavod za mikrobiologiju nastavlja sa svakodnevnim testiranjima na koronavirus medicinski indiciranih pacijenata, a pored toga obavlja i takozvana komercijalna testiranja na navedeni virus za osobe koje putuju u inostranstvo, a čija je cijena prihvaćena u skladu s preporukom važećeg cjenovnika zdravstvenih usluga Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ukupna cijena molekularnog testa covid-19 je 215,20 maraka).

“Smatramo važnim za istaknuti da se na području Hercegovine jedino u SKB-u Mostar obavljaju testiranja PCR metodom čiji se rezultati smatraju apsolutno i jedino relevantnim kao pokazatelj prisutnosti virusa u organizmu te su kao takvi mjerodavni za putovanja u inostranstvo”, ističu iz mostarske bolnice.

Klinika za kožne bolesti, koja je u proteklom razdoblju bila izmještena, vratila se u svoje prostorije na treći kat bolničke zgrade u ul. Kralja Tvrtka te je počela s radom u punom kapacitetu, a Klinika za infektivne bolesti, kako kažu, također je počela s redovnim radom te prima sve infektološke bolesnik svojim prostorijama na 2. spratu navedene bolničke zgrade.

Trijažni šator ispred Klinike za infektivne bolesti će se koristiti i dalje za obradu suspektnih bolesnika na infekciju koronavirusa, a prostorije Respiracijskog centra u prizemlju do daljnjeg će ostati u punoj pripravnosti spremne za eventualni prijem novih covid-19 bolesnika, stoji u priopćenju.


{$excerpt:n}