Neće biti obavezna vakcinacija protiv korone: Moćna evropska država ‘presjekla’ glasine… A kod nas?

Šef državnog instituta „Robert Koh” Lotar Viler smatra da nije neophodna obavezna vakcinacija protiv aktuelnog korona-virusa,prenosi Depo.

„Nemamo razloga da razmatramo obaveznu vakcinaciju”, rekao je on, dodajući da su građani „definitivno dovoljno pametni” da prepoznaju kada postoji bezbjedna vakcina koja doprinosi njihovom zdravlju.

To je najnoviji odgovor u debati koja dijeli javnost i širi teorije prema kojima se iza vakcinacije kriju finansijski i drugi interesi. Iako vakcina protiv korone još nije na vidiku, zvaničnici demantuju glasine da će ona biti obavezna, piše Deutsche Welle.

To je učinio i ministar Helge Braun, šef Kancelarskog ureda, koji je rekao da neće biti obavezne vakcinacije, ali da bi dobro bilo da se što više ljudi vakciniše. Braun računa na vakcinu početkom ili sredinom iduće godine kada bi moglo da se vrati potpuno normalnom životu.

„Ko neće da se vakciniše, mora sam da snosi rizik zaraze”, rekao je on.

Sporan prijedlog zakona

Kritičari se posebno pozivaju na prijedlog izmjena Zakona o zaštiti od zaraza koji je predvidjelo Ministarstvo zdravlja. Tamo je predloženo uvođenje „dokumentacije o imunitetu” – oni koji imaju ljekarsku potvrdu da su imuni na koronu, jer su bili zaraženi pa stekli antitela ili jer su se vakcinisali, mogli bi da uživaju više prava od drugih, recimo da nemaju obavezu nošenja zaštitne maske.

To je rodilo strah od dvoklasnog društva ili uvođenja obavezne vakcinacije na mala vrata. Protiv takvog prijedloga su čak i Socijaldemokrate, manji partner u koalicionoj Vladi Angele Merkel. Poslije protesta je ova stavka izbačena iz prijedloga zakona i čeka se ocjena Etičkog savjeta.

Obavezna vakcinacija protiv malih boginja

Zakon o zaštiti od zaraza predviđa stroge uslove za eventualno uvođenje obavezne vakcine. Obaveza se može propisati uz saglasnost Gornjeg doma parlamenta i to za „ugrožene dijelove stanovništva”. Obrazloženje mora biti temeljno jer Ustav garantuje „tjelesnu nepovredivost”, a vakcinisanje jeste neka vrsta intervencije u tuđe tijelo.

Jedina obavezna vakcina u Njemačkoj, i to tek od početka marta ove godine, jeste ona protiv malih boginja. Od tada roditelji djece u vrtićkom i školskom uzrastu moraju da dokažu da su im djeca vakcinisana, inače neće biti primljena u obdanište ili školu. Obavezna je vakcinacija za vaspitačice i nastavno osoblje, kao i za medicinsko osoblje. Zakon predviđa i novčane kazne.

Protiv ovog zakona postoji niz ustavnih žalbi, a oni koji ih podnose pozivaju se baš na pravo na „tjelesnu nepovredivost”. Savezni ustavni sud još nije donio odluku o ovom pitanju.


{$excerpt:n}