Hrvatska uvodi aplikaciju za brži prelazak granice

Hrvatska i Slovenija ubrzano nastavljaju normalizaciju kretanja građana između dviju zemalja. Hrvatska je najprije otvorila granice za slovenske građane koji imaju nekretnine u Hrvatskoj, a sada im je za ulazak u Hrvatsku dovoljno da ovdje imaju rodbinu, nekretninu ili turističku rezervaciju.

To su jučer na sastanku u Ormožu potvrdili hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova Davor Božinović i Aleš Hojs.

Svi slovenski građani mogu ulaziti u Hrvatsku samo zbog turističkih razloga, bez obzira na to imaju li nekretninu u našoj zemlji, samo na granici moraju ostaviti adresu na kojoj će biti u Hrvatskoj i broj za kontakt, kako bi u slučaju epidemiološke potrebe zdravstvene vlasti mogle brzo djelovati, piše Večernji list.

– Svi koji imaju bilo kakav privredni interes mogu putovati u Hrvatsku, a turizam je privredna grana – objasnio je ministar Božinović, kazavši da pritom valja poštovati zdravstvene okolnosti.

Slovenski je ministar najavio i postupno ukidanje restrikcija – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Slovenski je ministar najavio i postupno ukidanje restrikcija
FOTO: AGENCIJE
S obzirom na to da su se zbog prikupljanja dodatnih podataka na graničnim prijelazima posljednjih dana stvarale velike gužve, hrvatska strana razvija aplikaciju koja će omogućiti da putnici unesu svoje podatke i prije nego što stignu na prijelaz, čime će se smanjiti gužve.

Slovenski je ministar najavio i postupno ukidanje restrikcija i uspostavu sličnog režima i na granici s ostalim susjednim zemljama, ponajprije s Austrijom, što će olakšati i dolazak austrijskih državljana u Hrvatsku.

Austrija danas otvara granice s Češkom, Slovačkom i Mađarskom, a na graničnim prijelazima provodit će još samo nasumične preglede, a sličan režim uspostavljen je i na austrijskoj granici s Njemačkom, Lihtenštajnom i Švicarskom.

Austrijska strana potpuno otvaranje granica planira za sredinu lipnja. Božinović i Hojs potvrdili su da dvije zemlje odlično surađuju, a Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen, što je prema riječima ministra Božinovića i u slovenskom interesu.


{$excerpt:n}