Izaslanstvo HNS-a BiH odalo počast za sve žrtve stradale na Bleiburgu

Ovogodišnje obilježavanje bleiburške tragedije, s obzirom na pandemiju korona virusa, održano je s posebnim programom.

Iz HNS-a navode kako nije organizirana središnja komemoracija te da je organizirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu, na zagrebačkom Mirogoju i u Mostaru, kao i sveta misa u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Bleiburška tragedija, kako su priopćili, jedna je od najvećih u povijesti hrvatskog naroda i zbog toga obilježavanje te tragedije uvijek aktivno prati i Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini.

“Zbog čitave atmosfere koji su svi oni koji povijest žele doživjeti na jedan drugačiji način i 75 godina nakon ovih užasnih događanja i stradanja desetaka tisuća nevinih ljudi bez bilo kakve presude, danas će se služiti mise u svakom dijelu Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije. To je odgovor svima onima koji bi željeli utkati neku novu dimenziju života, imati jedno novo razočarenje prilikama, a osobito evo kod nas u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Poručio je kako u Bosni i Hercegovini nikad neće biti mjesta za jednoumlje.

“Vjerujem da ovakvi događaji trebaju samo jačati naše odnose a nikako biti mjesto prijepora. Svaki zločin, tko god da ga je napravio, je zločin. Ne možete ga dopisivati bilo kome, bez obzira kada se u povijesti dogodio. Kao i svaka žrtva, je žrtva, bez obzira o kome se radi. To je moj osobni izričaj i svih nas koji smo došli danas da se pomolimo za ove nevine žrtve”, poručio je Čović, prenosi “N1


{$excerpt:n}