Gorenje zatvara fabriku u Zaječaru

BEOGRAD – Dvije godine nakon donošenja odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne djelatnosti, a to je – proizvodnja kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih djelatnosti, menadžment Gorenja donio je odluku da zatvori zaječarsku fabriku za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home.

gorenje

Fabrika, kako navode iz kompanije Gorenje, već duže posluje sa značajnim gubicima.

Menadžment Gorenja intenzivno pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku.

Očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju namjeru da šire djelatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Riječ je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji Gorenje Grupa ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška“, naveo je direktor Gorenje Home Zaječar Vlado Krebs, prenosi Tanjug.

On je dodao da odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom.

Ona je rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu djelatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja“, objašnjava.

U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

Gorenje Home u Zaječaru počelo je sa radom 2011. godine kada je kupilo kompaniju Porcelan. Glavni portfolio u posljednje dvije godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

I pored investicija od preko 10 miliona eura uloženih u opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbijedi održivost poslovanja.

U prethodne dvije godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih djelatnosti matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada “Gorenje Surovina” i njegove ogranke firmi “Eko Surovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

Hisense Gorenje, kako se navodi u saopštenju, ostaje posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne djelatnosti – proizvodnje kućnih aparata.

Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hisense Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta.

Fena

Чланак Gorenje zatvara fabriku u Zaječaru се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}