U Sarajevu proradio gradski prevoz

U Centrotransu su kazali da su u ovoj prvoj fazi otvaranja pokrivene sve njihove linije, ali sa smanjenim brojem polazaka, te da očekuju da će se shodno epidemiološkoj situaciji u budućem periodu broj polazaka povećavati. Napominju da su osigurali adekvatnu zaštitu voznog osoblja, te da su na ulaze u autobuse postavljeni dozatori s dezinfekcijskim sredstvima.

Na ulasku u vozila oba prevoznika kondukteri su putnicima prskali ruke dezinfekcionim sredstvom.

Korisnici oba prijevoznika dužni su da se pridržavaju preporuka Federalnog štaba, među kojima je da vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa, a preporučuje se i korištenje ruakvica, kao i da održavaju odgovarajući fizički razmak od jednog do dva metra, te da broj i raspored putnika po sjedištima mora omogućavati propisani razmak.

Kod oba prijevoznika su jasno označena mjesta na kojima se može sjediti, dok se stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje ne preporučuje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Putnici mogu ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza.

Građani koji posjeduju pretplatnu kartu za mart ove godine mogu je koristiti u vozilima javnog prijevoza u periodu od 15. do 30. maja, kao nadoknadu za neiskorišteni, a kupljeni martovski kupon, prenosi “Fena”.


{$excerpt:n}