Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa

Vlada Republike Slovenije proglasila je u četvrtak navečer kraj epidemije koronavirusa nakon što broj novozaraženih svaka 24 sata u posljednjih 14 dana nije bio veći od sedam. Slovenija je prva evropska država koja je proglasila kraj epidemije, prenosi “Reuters”.

Građani drugih zemalja Evropske unije koji dolaze u Sloveniju neće biti primorani provesti najmanje sedam dana u karantinu. Ipak, građani drugih država koji pokažu simptome zaraze koronavirusom neće biti pušteni u zemlju.

Obavezan karantin od 14 dana za građane država van Evropske unije ostaje na snazi, uz izuzetke diplomata i osoba koje prevoze robu.

Također, kraj epidemije znači i kraj finansijske pomoći osobama i firmama koje su bile oštećene zbog pandemije. Taj program bit će okončan posljednjim danom maja.

Slovenija je ukrotila epidemiju i danas imamo najbolju epidemiološku situaciju u Evropi“, rekao je premijer Janez Janša.

Na snazi ostaju pravila držanja distance, nošenja maski i dezinfekcije ruku prilikom ulaska u javne zgrade.

Od sredine marta Slovenija je zatvorila škole, kulturne institucije, kafiće, sportske objekte, hotele i prodavnice. U funkciji su bile prodavnice hrane i apoteke.

Ove sedmice je obnovljen gradski saobraćaj, a sljedeće sedmice ograničeni broj đaka će se vratiti u školu. Također, sljedeće sedmice bit će dozvoljen ograničen rad hotela, restorana i kafića.

Podsjetimo, Slovenija je registrovala 1.464 slučaja zaraze koronavirusom te 103 smrtna slučaja koji se mogu dovesti u vezu sa bolešću COVID-19, piše “Klix“.


{$excerpt:n}