sri. jul 24th, 2024

Širi se klaster u Živinicama, potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom

Tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli izvršena je analiza 323 uzoraka, a jedan od njih je označen kao pozitivan na koronavirus.

Riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Živinica koja je hospitalizirana u izolatorij Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Prema riječima ministrice zdravstva TK Dajane Čolić, u pitanju je osoba s hroničnim oboljenjima koja je prilikom prijema u bolnicu testirana na koronavirus, a analizom brisa potvrđena joj je infekcija.

Nakon pozitivnog nalaza odmah se krenulo s epidemiološkim istraživanjem kontakata koje je zaražena osoba imala. Nekoliko njih već je testirano, a potvrđen je i novi pozitivni slučaj. Čolić je potvrdila da je riječ o muškoj osobi koja je bila u direktnom kontaktu s prvozaraženom.

Inače, ovo je treći slučaj zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu u proteklih pet dana.

Nakon 30 dana “zatišja” u Tuzlanskom kantonu trend negativnih rezultata na koronavirus prekinut je u ponedjeljak, otkrivanjem pozitivnog slučaja u Gradačcu.

Tada je infekcija SARS-CoV-2 potvrđena kod muškarca koji se vratio iz Finske. Shodno tome formiran je jedan klaster i u njemu je i dalje jedna zaražena osoba koja se nalazi u kućnoj izolaciji.

Sa otkrivanjem novog slučaja u Živinicama formiran je još jedan klaster u kojem se sada nalaze dvije osobe s potvrđenom infekcijom.

U Tuzlanskom kantonu je od početka epidemije do danas registrirano 87 osoba koje su pozitivne na SARS-CoV-2 virus. Od tog broja, 83 su se uspješno oporavile, dvije su preminule, a sada su aktivna tri slučaja, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}

Povezano