Albanska televizija zatvorena zbog nepoštivanja distance u studiju

Privatni kanal RTV Ora News objavio je da ga je Državna zdravstvena inspekcija kaznila s 2 miliona albanskih leka (oko 16.000 evra) i naložila da prestane s emitovanjem, nakon što su dva voditelja imala emisiju s tri osobe u studiju, umjesto maksimalno dvije koliko je dopuštene u skladu s restriktivnim mjerama za sprečavanje širenja novog koronavirusa, javlja “Anadolu Agency”.

Dvojica voditelja kritički su govorili o premijeru Ediju Rami i njegovoj ljevičarskoj Socijalističkoj partiji.

“Ne zatvaraju poslovanje, već slobodu govora”, rekao je Brahim Shima, glavni urednik Ora Newsa.

Državna zdravstvena inspekcija naložila je TV stanici da prestane s radom, ne navodeći kada i na koji vremenski period. Nije jasno kako se takva odluka može provesti. RTV Ora News ima rok od 30 dana da uloži žalbu na odluku.

Opozicione stranke osudile su odluku, pozivajući se na zabrinutost za slobodu govora. Albanski predsjednik Ijir Meta, bivši vođa male opozicione stranke, rekao je da je “duboko zabrinut“.

Zdravstvene vlasti su dobile pojačane ovlasti tokom pandemije virusa korona nakon što je Albanija proglasila stanje prirodne nesreće do 23. juna. Uvedene su restriktivne mjere, kao što su zatvaranje granica i preduzeća te je izmijenjen kazneni zakon za prekršitelje tih pravila.

U Albaniji je dosad potvrđen 31 smrtni slučaj od posljedica zaraze virusom korona, dok je 916 ljudi bilo pozitivno na COVID-19.


{$excerpt:n}