Sjedio na klupi i pisao pjesme, policija ga otjerala jer je držao javni skup!?

Ozren Perduv i grupe “Pravda za Davida” rekao je da je sinoić bio na jednoj od klupa u parkiću pored Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, sjedio je sa rokovnikom u ruci i pisao pjesme.

“Parkić je bio pun ljudi. Mnogi nisu držali distancu fizičku. Mnogi maske nisu imali. Tu blizu mene je bilo nekoliko mojih drugara. Sve ih poznajem više od dvije godine. Držali smo distancu. Imali smo svi maske. Ćaskali smo. Zbog korone se dugo nismo vidjeli. Ubrzo su se pojavili pripadnici ‘policije’. Njih pet! Prišli klupi gdje smo drugari i ja. Izdali naređenje da se raziđemo, jer održavamo neprijavljeni javni skup. Sve su nas popisali, tj. legitimisali. Najavili i prekršajne prijave”, rekao je Perduv, prenosi “Buka“.

Istakao je da pri tome nikome na drugim klupama policija nije prilazila.

“Moju reakciju možete vidjeti na slici. Okrenuta leđa. Tako su neki pokušavali da se rukuju sa mnom nekada ranije. Moju ruku zauzvrat nisu dobili. Niti će je dobiti. Sa ‘službenicima+ koji nas progone i diskriminišu nema razgovara i pregovora. Mi smo uzorni i pristojni građani. A, ophodite se prema nama kao da smo građani drugog reda. Kao Židovi u fašističkoj Njemačkoj. E, tako se ja osjećam. I ne samo ja”, ističe Perduv.

Dodaje: “‘Gospodo’, doći će dan kada će se stiditi svega što radite LJUDIMA. Doći će dan kada za vas više neće biti mjesta u policiji koja treba da bude servis građanima”.

Podsjetimo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske Republike Srpske juče saopštilo da se javna okupljanja građana moraju odvijati samo u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, bilo da ih organizuju građani, udruženje građana ili politička partija.

“Posljednjih dana u centru Banjaluke evidentna su okupljanja aktivista političke partije ‘Pokret pravde’ i oni su upozoreni da se ovakvi skupovi mogu održavati samo u skladu sa postojećim zakonom. Političke partije dužne su da kao i svi ostali građani svoja javna okupljanja prijave nadležnoj policijskoj stanici u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanja, a sva druga javna okupljanja mimo zakonskih procedura, biće sankcionisana”, rekli su iz MUP-a RS.

Napominju da je Republički štab za vanredne situacije donio Zaključak kojim se zabranjuju okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu.


{$excerpt:n}