SIPA uzela snimke s nadzornih kamera u Vladi FBiH, tužilaštvo saslušalo veliki broj osoba

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su izvršili pretrese u prostorijama zgrade Vlade FBiH u okviru predmeta “Respiratori” i izuzeli mobilne telefone, podatke s računara, kopije dokumenata i snimke s nadzornih kamera.

Kako “Klix” saznaje izuzeti snimci sa nadzornih kamera bi trebali pomoći da bi se utvrdilo ko se s kim sastajao u prethodnom periodu, a dovodi se u vezu sa sumnjivom nabavkom kineskih respiratora.

Inspektori računaju da bi na snimcima mogli vidjeti s kim se u zgradi federalne vlade sretao Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te osobe iz kabineta premijera Fadila Novalića, kao i on sam.

Kako se saznaje jučer i danas su tužitelji Tužilaštva BiH saslušali veliki broj osoba koji bi mogli imati statuse svjedoka u ovom predmetu ili imaju informacije o određenim radnjama tokom nabavke 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Podsjetimo da preostalih 20 komada ni danas nije stiglo u BiH.

Tim tužitelja i inspektora jučer je u zgradi Vlade FBiH izvršio pregled dokumentacije, dok su se danas vratili kako bi izuzeli za istragu interesantne predmete i podatke.

Podsjetimo da su danas Hasanu Ganibegoviću – šefu kabineta premijera Fadila Novalića i Editi Kalajdžić – sekretarki Vlade FBiH, privremeno oduzeti mobiteli u sklopu navedene istrage, a špekuliše se da će predmet provjere biti i mobitel službenika osiguranja.

Iz SIPA-e i Tužilaštva BiH nisu željeli komentarisati ove informacije ili nisu odgovarali na pozive.


{$excerpt:n}