U splitskoj bolnici zamijenili bebe, roditelji sahranili tuđe dijete

Još 2012. izbio je skandal na splitskoj patologiji, kada su zamijenili tijela mrtvorođenčadi i taj slučaj već osam godina čeka sudski epilog.

Marko Botica došao je po tijelo svoje djevojčice, kako bi je sahranio, ali su mu greškom dali mrtvorođenče porodice Kotoraš.

A kada je porodica Kotoraš nešto kasnije došla po tijelo svoje mrtvorođene bebe, nije ga bilo i na patologiji su tek tad shvatili šta su uradili.

“Nema bebe, nema bebe!”, vikao je dežurni tehničar na splitskoj patologiji.

Bio je van sebe, pričali su supružnici Kotoraš, tresao se. Nazvao je kolegu i rekao mu kako je zamijenio dijete…

Porodica Kotoraš iz Vrboske na Hvaru izgubila je dijete u sedmom mjesecu trudnoće.

“Osjetila je da se beba u trbuhu ne miče. Odmah su otišli hvarskom ljekaru, koji im je potvrdio da bebi, nažalost, ne kuca srce i hitno ih je uputio u Split. U splitskom porodilištu čekali su dva sata na prijemu, nakon čega je primljena na odjeljenje”, ispričala je tada porodična prijateljica i nastavila:

“U porodilištu su joj ljekari rekli da je ne mogu poroditi carskim rezom jer postoji opasnost od sepse, pa su joj izazivali trudove do srijede u 8.50 kad je rodila mrtvo dijete.”

Tijelo bebe nestalo

U ionako tragičnoj situaciji, nova drama za roditelje mrtve djevojčice nastala je tri dana poslije. Nikola je došao da preuzme tijelo bebe kako bi je sahranili na Hvaru. Kad je trebalo da mu predaju tijelo, na patologiji je nastao pravi haos. Dežurni tehničar pitao ih je nekoliko puta da ponove prezime. Porodica je shvatila da nešto nije u redu. Tijelo djeteta je nestalo!

Na patologiji je bilo samo tijelo bebe ispod kojeg je pisalo prezime Botica.

“Ali Botica je preuzeta u četvrtak”, vikao je uznemireno tehničar.

Tužio bolnicu

I zaista, neutješni otac Marko Botica iz Rude, nedaleko od Sinja, u četvrtak, dva dana prije Kotoraševih preuzeo je tijelo bebe. Njegovo dijete umrlo je krajem aprila zbog nerazjašnjenih okolnosti.

Porodica ga je sahranila u selu, vjerujući da se opraštaju od svoje bebe. I kao da čitava bol zbog neizmernog gubitka nije bila dovoljna, susret s Kotorašem u Splitu Marka je ponovno slomio. Teško je uopšte i opisati emocije oba roditelja, miješale su se suze i bijes na osoblje splitske bolnice. Kako je moguće da su zamijenili bebe?!

Bio je to veliki skandal i strašna trauma za roditelje obje porodice. Nakon ekshumacije na splitskoj patologiji opet su pogrešili, pa su Botici dali potvrdu o smrti na kojoj je pisalo da je preminulo dijete muškog pola.

Botica je tužio bolnicu.

“Ne želim ni da se sjećam toga, bilo je tragično i za nas i za drugu porodicu. Kasnije smo supruga i ja dobili još dvoje djece i svi smo hvala Bogu dobro, a što se tiče tužbe, predmet je još na sudu. Sve što smo tada dobili bila je ponuda za besplatno spavanje u bolnici od tadašnjeg direktora Dujomira Marasovića. A za ovaj novi slučaj ne znam što bih rekao, nemam riječi”, rekao je Botica za “24sata“.


{$excerpt:n}