Pobuna migranata u kampu Lipa, policija ispalila hice upozorenja

Načelnica Krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Snežana Galić rekla je da je sve počelo u ponedjeljak, 11. maja, u 1.30 sati iza ponoći kada se od 200 do 300 migranta pobunilo zato što im, navodno, nije omogućena ljekarska pomoć.

Prema njenim riječima, migranata iz ovog centra bacali su kamenje i druge predmete prema policajcima i radnicima koji rade na osiguranju kampa, ali povrijeđenih nije bilo.

“Da bi zaštitili sebe i svoje živote, policijski službenici su u tom trenutku ispalili dva hica upozorenja u vazduh, a u centar su upućene i dodatne snage radi uspostavljanja reda”, navela je Galićeva.

Ona je istakla da je situacija u kampu trenutno mirna, te da pripadnici kantonalnog MUP-a rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i identifikaciji inicijatora pobune.

Galiće je rekla da pripadnici MUP-a svakodnevno provode aktivnosti kada je riječ o izmještanju migranata sa javnih površina i iz napuštenih objekata u Bihaću.

“Odvozimo ih u kamp Lipa, a oni se vraćaju. Migrantima je interesantan Bihać i granica, odnosno izlaz u zemlje EU”, istakla je Galić i dodala da su i jutros dva autobusa sa migrantima odvezena u ovaj kamp.


{$excerpt:n}