Direktor mostarske medrese Aid ef. Tulek: Ljudski životi su najvažniji

Učenici ove škole svakog ramazana obustavljaju redovnu nastavu, odlazeći na jednomjesečnu praksu u džamije i džemate širom Bosne i Hercegovine. Ove godine odlukom Rijaseta Islamske zajednice učenici usljed pandemije i opasnosti koje je sa sobom donijela, nisu otišli u džemate, već u svoje domove, gdje prema riječima direktora Aida ef. Tuleka, ramazanske dane prema uputama provode u krugu porodica, javlja “Anadolu Agency”.

– Dobili su zaduženja da tokom ramazana obavljaju vjerske obaveze i dužnosti, odnosno da predvode namaze u svojim domaćinstvima. Ublažavanjem mjera od strane kriznih štabova, određeni broj učenika naknadno je angažovan kao ispomoć imamima u različitim vjerskim obredima. Oni su se tako u prvim sedmicama mubarek mjeseca priključili aktivnostima u okviru svojih džemata – ističe efendija Tulek.

Online nastava nastavit će se i nakon bajramskih blagdana i vjerovatno će se izvoditi do samog kraja školske godine.

– Ukoliko ne dođe drugačija naredba od nadležnog kantonalnog ministarstva za nauku i obrazovanje, nastava će se na ovaj način izvoditi do kraja školske godine. Preostale su nam još tri sedmice i izvjesno je da ćemo do kraja raditi na ovaj način – dodaje Tulek.

Svi dosadašnji namazi klanjali su se poštujući izrečene higijensko-epidemiološke mjere, dok se teravih namazi dosad nisu mogli obavljati, s izuzetkom imama i članova džematskih odbora.

– Uistinu, situacija nije uobičajena. Ipak, najvažniji su ljudski životi i čuvanje zdravlja, a mi se nadamo da će narednih godina situacija biti bolja i ugodnija i u toku mubarek ramazana – kaže Tulek.

Mjesec ramazan za muslimane najvažniji je i najradosniji u godini. Ovog puta provode ga u posebnim okolnostima, ali i dalje s jednakom radošću i ushićenjem. Efendija Tulek na kraju je uputio i ramazansku poruku svim vjernicima u zemlji i izvan nje.

– Istrajmo čineći dobra djela u mubarek mjesecu i izađimo kao jači i bolji ljudi i vjernici. Dočekajmo hairli Bajram uz nadu da se pandemija ne ponovi ni nama u Bosni i Hercegovini niti bilo kome na ovom svijetu – poručio je.


{$excerpt:n}