MUP KS neće odobriti protestno okupljanje zbog mise za žrtve Bleiburga

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli su da do utorka niti jedna organizacija nije zvanično podnijela zahtjev za održavanje skupa

Protestno okupljanje građana zbog najavljene mise ubijenim u Bleiburgu, među kojima je bilo i ratnih zločinaca NDH-a, održat će se na najmanje dvije lokacije u Sarajevu u subotu: ispred Sarajevske katedrale u kojoj će misa i biti služena, i u blizini Filozofskog fakuleta, kod spomen obilježja za 55 Sarajlija koje su ustaše objesile 28. marta 1945. godine po zapovjedi Maksa Luburića, nekoliko dana pred oslobađanje grada od nacističkih snaga, piše “Aljazeera“.

No, nije jasno kako će policija tretirati skupove.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli su da do utorka niti jedna organizacija nije zvanično podnijela zahtjev za održavanje skupa.

“Čak ako neko i ispuni zakonske uslove iz Zakona o javnom okupljanju, protesti se ne mogu odobriti iz razloga što je na snazi naredba Federalnog štaba Civilne zaštite kojom se zabranjuju sva javna okupljanja zbog pandemije korona virusa”, rekao je Al Jazeeri portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.


{$excerpt:n}