Guardian objavio grozne prizore iz Hrvatske: “Policija crta krstove na glavama migranata

Objavljene su i fotografije incidenata koji su se desili migrantima na balkanskoj ruti, a zbog kojih su reagovale mnoge organizacije za ljudska prava. Opisali su da je riječ o “najnovijem ponižavanju” od strane hrvatskih vlasti.

Navodi se i da je UN zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju migranata.

“Očito je da je jedan od razloga namjerno ponižavanje izbjeglica i migranata koji pokušavaju prijeći granicu”, rekao je Jack Sapoch iz nevladine organizacije No Name Kitchen (NNK).

Dodao je da koliko shvata postoje dva moguća motiva.

“Ili hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identifikovale i ponizile one migrante koji u više navrata pokušavaju prijeći granicu, ili, što je još više zabrinjavajuće, koriste vjerski simbol kako bi psihološki traumatizirale ove muškarce, koji su većinom muslimani”.

Humanitarni radnici, doktori i dužnosnici UN-a dokumentovali su sustavno zlostavljanje hrvatske policije, navodi Guardian, koja je, kako dodaju, vrlo često tukla migrante, pucala na njih, pljačkala ih ili im čak oduzimala odjeću.

UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR također se oglasila povodom ovog slučaja.

”Naša organizacija je već ranije primila vjerodostojna izvješća ljudi koji tvrde da su nezakonito vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju”, izjavio je za Gardijan Zoran Stevanović, regionalni radnik UNHCR-a, prenosi “Byka“.


{$excerpt:n}