Primadona Tomik-Levy pisala kardinalu Puljiću: “Ne želite mir u Sarajevu”

Penzionisana primadona opere sarajevskog Narodnog pozorišta Margit Tomik-Levy uputila je otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću povodom najavljene mise za Bleiburg koja treba biti održana u subotu u Sarajevu.

Na početku ističe da se obraća kao razočarana katolkinja koja je “otjerana” iz crkve ovakvim postupcima onih koji bi zapravo trebali povezivati ljude i širiti ljubav.

“Ne mogu biti vjernik koji ide u crkvu gdje bi najuzoritiji među vjernicima trebao širiti riječi ljubavi i povezivati ljude, a vi to ne radite. Vi ste političar koji crkvu koristi za najpodlije planove svoje stranke sa ciljem opasnog meteža u BiH. Stranka ne manipuliše crkvom i vama. Vi manipulišete i strankom i Crkvom i vjernicima. Vi niste čovjek mira, vi ne želite mir u Sarajevu. Pakleni je plan zagrebačke vlasti, crkvene i državne da održi misu zločincima u Sarajevu. Pitam se šta vi dobijate za to”, napisala je Tomik-Levy.

Ističe da bi mogla razumjeti da se misa služi za žrtve rata, ali ne i svim blajburškim žrtvama.

“Ali vi opet manipulišete. Ne služite misu žrtvama II svjetskog rata nego svim blajburškim žrtvama. Jeste li ikada pomislili da održite misu za nevine žrtve ustaškog režima u Sarajevu? Oni su nevini, ovi vaši iz Bleiburga nisu. Večini su ruke bile krvave do lakata, a ostali su bježali sa njima. A, pogledajte šta su vaši neprežaljeni ljubimci uradili u Sarajevu: spisak ubijenih – Jevreji 8.776 (81,34%), Srbi 1.029 (9,54%), Hrvati 473 (4,38%), Muslimani/Bošnjaci 410 (3,80%), ostali i nepoznati 101 (0,94%). Zamislite, ubijani bez suda i krivice. Pitam se je li vas imalo stid. Ovi ubijeni su po vama nevažni. Vi patite za ‘nevinim domoljubima’”, zapitala je kardinala Puljića.

Penzionisana primadona opere Narodnog pozorišta u Sarajevu kazala je da ona nije nepoznata kardinalu Puljiću jer je održala mnogo koncerata u crkvi.

“Prilazili ste i čestitali, dolazili ste u pozorište na moje predstave. Vama je vjerovatno potpuno nevažno što ste za mene prestali biti kardinal. Doživljavam vas kao rigidnog desničara, ljubitelja NDH. Poznajete i mog supruga. U ratu je prenosio vaše poruke časnim sestrama u Ljubljanskoj ulici. Do sada mu se niste zahvalili. Namjeravate to uraditi u nedjelju služeći misu zvjerima koji su mu ubili baku, dedu i tetku”, zaključila je.

Ko je sve osudio misu za blajburške žrtve?

Povodom najavljene mise koju su osudile mnoge političke stranke u BiH, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, oglasila se i Američka ambasada u BiH, kao i Ambasada Izraela.

“Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike. Kao što smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na prave vrijednosti demokracije, pomirenja i međureligijskog dijaloga”, naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se “dovođenjem Bleiburga” u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma s kardinalom Vinkom Puljićem.

Antifašistička udruženja najavila su proteste uz poruku da se radi o čistoj provokacija za sve Sarajlije i grad koji je u nekoliko navrata pretrpio fašizam.

Održavanje komemoracije u Sarajevu i Zagrebu potvrdio je prije nekoliko dana i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. On je nakon sastanka s organizatorima komemoracije, predstavnicima Počasnog bleiburškog voda te Ravnateljstva dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu, kazao da neće biti političkih govora, nego da će se komemorirati žrtva. Jandroković je naveo da bi misu u Sarajevu trebao voditi kardinal Vinko Puljić, koji je trebao predvoditi misu u Bleiburgu, da nije pandemije.


{$excerpt:n}