Kako je Brač postao “hrvatski Wuhan”: Svi su željeli nasljedstvo starog mornara

Prema nekim informacijama, koronavirus proširio se ostrvom zbog nasljedstva bogatog 81-godišnjeg mornara iz Nerežišća na Braču, zbog čega je i cijela afera dobila nadimak “Covid-81”. Sve je počelo kada je stari mornar stigao iz splitske bolnice kući na Brač nakon čega su mu mnogi došli u posjetu.

“To vam je tradicija da kada dođete iz bolnice, svi vam dođu u posjetu. Krenula je priča o nasljedstvu, ima doduše tu i malo istine, ali došla je rodbina da mu pomogne, sam je, bolestan, nije imao simptome koronavirusa”, rekla je jedna stanovnica ostrva za “Jutarnji list“.

Potvrđeno je da je oboljeli 11. aprila pri prvom prijemu u splitsku bolnicu testiran na Covid-19. Tada je bio negativan, ali pri otpuštanju iz bolnice 17. aprila testiranje nije izvršeno. On je zatim 18 dana proveo kod kuće, kada su ga posjećivali rodbina i prijatelji, a 19. dana od povratka iz Splita smešten u ustanovu za starije u Supetaru.

Direktorka doma, poučena iskustvom i nalozima epidemiologa, odmah ga je smjestila u zasebnu sobu i zadužila samo jednu medicinsku sestru da brine o njemu. Ali, kada je krenula priča o zarazi, on je testiran i 8. maja je bio pozitivan nakon čega se virus proširio Bračem.


{$excerpt:n}