Lokalni izbori u BiH se odgađaju za 8. novembar?

Odluka o raspisivanju izbora donesena je jednoglasno i ne obuhvata glasanje za grad Mostar, za koji će izbori biti raspisani po sticanju uslova za njihovo održavanje. Usvojena je i odluka o zaključivanju centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 6. maja u ponoć. Zaključno sa navedenim vremenom u centralni birački spisak upisana su 3.374.364 birača, a u ovaj broj uključeni su i birači iz Mostara – 100.474. Ovaj birački spisak koristiće se za izradu privremenog biračkog spiska.

Inače, birači će izabrati neposredno 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika i Skupštinu Brčko distrikta, pišu “Nezavisne“.

“CIK BiH je raspisao izbore, a narednih 15 dana je rok da se izbori potvrde”, kazala je Vanja Bjelica Prutina, predsjednica CIK BiH, na konferenciji za medije u Sarajevu.

CIK je uradio ono na šta ga je obavezao zakon, međutim ovaj put bez finansijskih sredstava Komisija nije mogla pokrenuti proces javnih nabavki, raspisivanje konkursa i tendera. Od petka počinje da teče rok od 15 dana da se obezbijedi novac za provođenje izbora, a ukoliko se to ne desi, kako kaže izvor “Nezavisnih”, postoji mogućnost da se odgode za mjesec dana.

“CIK je raspisao izbore, a sad je ‘lotpica’ u Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi trebalo da obezbijede novac, bilo to kroz budžet institucija BiH ili iz privremenog finansiranja”, kaže izvor “Nezavisnih” i dodaje da će izbori najvjerovantije biti odgođeni za mjesec dana s obzirom na to da se kasni sa raspisivanjem konkursa i tendera.

“Izbori će najvjerovatnije biti pomjereni za 8. novembar”, dodaje isti izvor.

S druge strane, Bjelica Prutina kaže da je CIK-u sada onemogućeno provođenje pripremnih aktivnosti i da to može ugroziti izborni proces.

“Nećemo dozvoliti ugrožavanje rokova. Koristit ćemo sve zakonske mogućnosti kako bismo zaštitili proces”, rekla je ona.

Posebna se osvrnula na glasanja van BiH, te je objasnila da je zbog nedostatka finansija i epidemije kovida-19 uvedena novina za glasače van BiH.

“Naime, registracije će se vršiti na osnovu PP1 i PP2 obrazaca. PP2 obrazac je zasad dostupan u elektronskoj formi na stranici CIK-a”, rekla je ona i dodala da zbog nedostatka finansija nije bilo moguće pokrenuti postupak javnih nabavki za izradu PP2 obrazaca.

Naglasila je i da bez gradskih i općinskih izbornih komisija nije moguće provoditi izbore i da nedostaje još 13 članova u devet izbornih komisija.

Vanja Bjelica Prutina, predsjednica CIK BiH, kazala je da će na predstojećim lokalnim izborima građani Istočnog Sarajeva prvi put direktno birati gradonačelnika. Dodala je da će birači iz opština koje pripadaju tom gradu na dan izbora dobiti tri glasačka listića.

“Jedan za načelnika opštine, drugi za skupštinu, treći za gradonačelnika Istočnog Sarajeva”, pojasnila je ona.


{$excerpt:n}