BHDCA jača vozni park sa devet automobila

SARAJEVO – Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) planira da svoj vozni park pojača sa devet novih vozila, zbog čega Savjetu ministara BiH predlaže da izmjeni postojeći pravilnik, prema kojem su ograničeni samo na tri automobila, saznaje portal CAPITAL.

BHDCA

Naime, prema pravilniku, oni mogu da posjeduju dva vozila niže srednje klase, nabavne vrijednosti do 40.000 maraka i jedno srednje klase, vrijednosti do 50.000 maraka. Sada traže da im se kroz pravilnik odobri nabavka devet putničkih automobila u nižoj klasi čija pojedinačna nabavna cijena ne bi prelazila 25.000 maraka.

U direkciji navode da su im nova vozila neophodna kako bi mogli da na vrijeme izvršavaju svoje obaveze.

Dodaju kako su nadležni i odgovorni za obavljanje funkcije regulatora i nadzora u civilnom vazduhoplovstvu i kontroli letenja, a što podrazumijeva neprestani kontakt sa subjektima i stalnu mobilnost zaposlenih, prije svega inspektora, kao i osoba ovlašćenih za obavljanje stručnog nadzora.

Napominju kako je i međunarodna revizija ustanovila da BHDCA mora osiurati stalni prevoz inspektorima.

S obzirom na navedene specifičnosti u nadležnosti BHDCA, kao i poteškoće u obavljanju poslova, predlažemo da se izvrši dopuna Pravilnika čime bi BHDCA osigurala svoje potrebe za službenim vozilima. Napominjemo da dodatna budžetska sredstva za nabavku vozila za BHDCA nisu potrebna“, navodi se u obrazloženju njihovog prijedloga.

Pravilnik predvidio tri vozila, oni ih imaju deset

Iako je Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila predviđeno da ova direkcija može imati tri vozila, prema našim saznanjima oni ih imaju deset.

Dva su niže srednje klase, a preostalih osam niže klase. Koriste se za strane delegacije, potrebe inspektora, obavljanje aktivnosti u slučajevima vanrednih događaja i slično.

Podsjećamo Pravilnik je u martu 2014. godine usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine. Njime se regulišu uslovi nabavke, broj i način korištenja službenih vozila institucija Bosne i Hercegovine kao i prava, obaveze i postupanje zaposlenih koji sa istim upravljaju.

Prema tabeli koja je sastavni dio Pravilnika, sa najviše vozila raspolaže Ministarstvo odbrane BiH i to 22, zatim Predsjedništvo BiH koje može da ima do 15 službenih automobila.

Inače, pravo na službene automobile ima preko 70 institucija na nivou Bosne i Hercegovine.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак BHDCA jača vozni park sa devet automobila се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}