Afera s maskama u Sarajevu, Bilsena Šahman tvrdi: “Ovo je haranga zbog mene, SDP je pokušao da me kupi”

Podsjećamo, prema informacijama dostupnim javnosti, sin zastupnice Bilsene Šahman nabavio je oko 50 hiljada maski Kantonalnoj upravi civilnoj zaštiti.

V. d. direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Jasmin Terović kazao je da je Štab civilne zaštite KS, nakon proglašenja stanja nesreće odlučio da je neophodno nabaviti maske, za ša je odobreno oko 52 hiljade KM, piše “NAP“.

– Razlog odabira firme Panta Rei, ponudila je dobru ponudu, najkraći rok, te avansno plaćanje od 50 posto. Sve druge firme koje su se javljale davale su duže rokove i tražile 100 posto avansa. Na portalu Agencije zajavne nabavke došlo je do greške, gdje je odabrana firma istoimenog naziva iz Bijeljine, tako da je u sistemu ostala ta kompanija, što je kasnije izazvalo sumnju, zbog čega je Ured za borbu protiv korupcije tražio informacije, što smo im dostavili – istakao je Terović.

Dodaje da nije bilo finansijske štete, a da su napravljene neke tehničke greške.

Zastupnicima se obratio i bivši v.d. direktora Civilne zaštite KS Kemal Cacan, koji je na toj poziciji bio u vrijeme nabavke, kazao je da je saglasan s Terovićem, te podsjetio na paniku i stanje u društvu nakon pojave pandemije.

– Odgovorno tvrdim da je to bila najbolja ponuda u tom trenutku – istakao je Cacan.

Stojanović je potom pitao Cacana da li je njemu bilo nešto sporno, s obzirom da se firma bavi proizvodnjom kolača i da li je iko uticao na to da ova firma bude izabrana.

Pitao je Stojanović je li Cacan vidio sukob interesa u ovoj nabavci.

Vedran Jakupović (NiP) pitao je Cacana je li bio član Naroda i pravde i kako je došao na funkciju.

– U tom momentu niko nije imao pojma o tome čime se Panta Rei bavi. Slučajno smo dobili broj te firme, jer nikada nisam znao za tu firmu, a da se bavi kolačima saznao sam iz medija. Veliki dio nabavljenih maski išao je socijalnim ustanovama. Mi nismo nadležni da gledamo sukob interesa, a u tim momentima nisam mogao povezati vlasnika Panta Rei i zastupnicu Bilsenu Šahman – odgovorio je Cacan Stojanoviću.

Odgovarajući Jakupoviću Cacan je kazao da nije ni član ni simpatizer Naroda i pravde.

Bilsena Šahman (SBB) kazala je da se toliko desilo propusta, što može biti izazvano s puno posla ili namjerom, ali da se nada da je to zbog posla.

– Jasno je da je ovo haranga zbog mene, a ne zbog mog sina, jer je već počela izborna kampanja. Svi se nakon bitke ponašate kao generali. Pitate se kako niko nije imao maski, i ja se pitam kako Civilna zaštita nije imala maski. U toku pandemije neki su počeli da rade i zarade. Ima primjer da je prodavica sportske opreme preusmjerila se na posao s dezinfekcionim tunelima. Kako neki ovdje cijeli život su na državnim jaslama, ne znaju šta je stvaranje dodatne vrijednosti, pa i ne znaju kako jedan mladi čovjek radi i zarađuje – istakla je Šahman.

Šahman je prozvala SDP da ju je pokušao kupiti, na šta je Stojanović optužio da je kupovinu radio jedino SBB i ona lično.

Stojanović je optužio Šahman da je iznijela državnu tajnu oko robnih rezervi Civilne zaštite, te poručio da se mora znati ko joj je dostavio takvu informaciju.

Replicirao je i Konaković, kazavši da on posljednjih deset godina proživljava progon od njene stranke.

– Narod i pravda nema nikakve veze s ovim. Cacan je rekao da nema veze s NiP-om. Nikada vas niko nije ni zvao, dolazili ste sami, zvali i mene i Nermina Nikšića da vas zaštitimo od predsjednika vaše stranke Fahrudina Radončića. Neću otkrivati šta ste tada sve govorili. Ovo što večeras radite je sramotno – odgovorio je Konaković.

Informaciju o cijelom slučaju Skupština KS primila je k znanju, nakon čega je predsjedavajući Mirza Čelik zaključio hitnu sjednicu, a redovnu zakazao za 18. maj.


{$excerpt:n}