Sanjin Musa: “U FBiH preko 20 hiljada testiranih, zaražene 953 osobe”

Novi slučajevi registrovani su u USK i ZDK.

Do sada je u većem bh. entitetu ukupno testiran 20.481 uzorak, dok je koronavirus potvrđen kod njih 953. Prema spolnoj strukturi, od ukupnog broja zaraženih žene čine 54, a muškarci 46 posto.

Ove podatke na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare u Sarajevu iznio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

U HNK ima najviše zaraženih – 261, ZDK 204, KS 109, USK 101, ZHK 86, TK 81, SBK 44, Livanjski kanton 41, BPK 23 i Posavski kanton 3.

Trenutno je u FBiH hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a na respiratorima je njih troje. U FBiH izliječena su 522 pacijenta, dok je 398 i dalje aktivno.

Musa kaže da prilagođavanje mjera treba biti postepeno, a ne da se sve ublaže odjednom. Mjere se trebaju popuštati u kontrolisanom slijedu, kako bi se omogućilo otkrivanje neželjenih učinaka, ali i da bi epidemiološke službe mogle detektirati pojavu novih slučajeva i pratiti kontakte.

Odgovarajući na pitanja novinara, Musa ističe da prosječna zaražena osoba koronavirusom zarazi tri dodatne osobe, dok svaka peta razvija komplikacije.

Vidjeli smo da je u zemljama s razvijenim zdravstvenim sistemima u vrlo kratkom vremenu ova bolest dovela do prevazilaženja tih kapaciteta. Virus je tu, nema nijednog razloga da nestane, prenos među ljudima postoji i pripremamo se za jesen, da vidimo dalji razvoj situacije – naglasio je Musa.

Svi testovi imaju rok trajanja, navodi Musa, pa tako i onih 150.000 koje je za koronavirus nabavila Federalna vlada. Njihov rok trajanja je mart 2021. godine, pišu “Vijesti“.


{$excerpt:n}