Džaferović u Zagrebu: Više nego ikada građanima je potreban kandidatski status

“Situacija kroz koju svi prolazimo je bez sumnje jedan od najvećih izazova našeg vremena. Covid-19 ne poznaje granice, regije, nacije. Međutim, usprkos fizičkoj izolaciji, ova nesreća koju preživljavamo nas je sve dodatno zbližila i stavila u prvi plan potrebu za većom uzajamnom saradnjom i solidarnosti”, ocijenio je.

Zahvalio je Evropskoj uniji i zemljama članicama za pomoć i podršku u ovom teškom vremenu.

“Pomoć Evropske unije našoj zemlji u ovim teškim trenucima predstavlja i veoma snažnu političku poruku da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan ostaju kao jedan od glavnih geopolitičkih prioriteta Evropske unije, odnosno da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji”, smatra Džaferović, javlja “FENA”.

Izrazio je zadovoljstvo što je BiH postala dijelom Zajedničkog sporazuma EU o javnim nabavkama medicinskih kontramjera, kao i zbog odluke Evropske unije da izuzme zapadni Balkan od obaveze dobivanja odobrenja za izvoz medicinske opreme.

Naglasio je da današnji video-sastanak pruža mogućnost za nastavak političkog dijaloga na visokom nivou s Evropskom unijom i njenim zemljama članicama, a činjenica da je Evropska unija odlučila da, usprkos izuzetno teškoj situaciji organizira sastanak dodatno naglašava političku poruku o značaju koji EU pridaje zapadnom Balkanu, kao njenom prirodnom dijelu.

Današnji Summit je i izvanredna prilika, dodao je, da se još jednom podvuče koliko se cijeni pristup Evropske unije da u njenu strategiju ekonomskog oporavka uključi i njeno susjedstvo, s posebnim mjestom za zapadni Balkan.

“Bosna i Hercegovina smatra da bi u realizaciji strategije ekonomskog oporavka u našoj regiji poseban akcenat trebalo staviti na one sektore koji će omogućiti najizraženije pozitivne efekte za oživljavanje ekonomija – intenziviranje realizacije Agende povezivanja kroz nastavak i intenziviranje infrastrukturnih radova, sektor energije, s posebnim akcentom na energetsku transformaciju i tzv. Zelenu agendu, digitalizacija društva, kao i podrška malim i srednjim preduzećima”, pojasnio je.
Napomenuo je da nadležne bh. institucije intenzivno rade na pripremi prijedloga projekata koji će se dostaviti Evropskoj komisiji u narednom periodu.

Također, istaknuo je da BiH s nestrpljenjem očekuje objavu novog paketa proširenja u junu izražavajući uvjerenje da će novi paket proširenja, nakon odluke Evropske unije o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, predstavljati novi značajan podstrek za ubrzanje evropskog puta cijele regije.

“Više nego ikada ranije građanima Bosne i Hercegovine je potreban konkretan pokazatelj evropske perspektive, a to je kandidatski status. Naš krajnji cilj je članstvo u Evropskoj uniji, a kandidatski status je jedan od koraka na tom putu. Vrijeme je da nam Evropska unija omogući taj naredni korak, kako bismo vidjeli da je članstvo u Evropskoj uniji dostižno i realno, da napori imaju smisao i da ohrabreni nastavimo s neophodnim reformama”, podvukao je.

Nužnim je nazvao da bh. institucije udvostruče napore na implementaciji ključnih prioriteta, napominjući da neki od ključnih prioriteta zahtijevaju sveobuhvatno razmatranje i šire diskusije kako bi se moglo doći do mogućeg dogovora o načinu na koji bi se pristupilo njihovoj implementaciji.

Istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji strateški prioritet BiH.

Govoreći o regionalnoj saradnji kazao je da je dobra regionalna saradnja i najbolji način da svi mi u regiji pokažemo na konkretan način našu spremnost za poštovanje i primjenu standarda i principa na kojima počiva Evropska unija.

Izrazio je uvjerenje da ćemo iz ove krize izaći još jači i ujedinjeniji, a BiH izuzetno cijeni što u ovim teškim trenucima može da računa na snažnu podršku EU i zemalja članica kao strateških partnera.


{$excerpt:n}