U zgradi SIPA-e završio sastanak: Tužilaštvo BiH preuzima predmet o nabavci respiratora

U zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) završen je sastanak u vezi s aferom “Respiratori”, odnosno spornom nabavkom 100 medicinskih respiratora preko firme “F. H. Srebrena malina” za potrebe zdravstvenih institucija u FBiH.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija, direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, kao i tužilac Sead Kreštalica, inače šef Odjela za privredni kriminal i korupciju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije.

Saznajemo da je donesena odluka da Tužilaštvo BiH preuzme rad na ovom predmetu. Ova informacija potvrđena nam je iz SIPA-e.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, već su izabrana tri državna tužioca da preuzmu cijeli predmet, u saradnji s istražiteljima i inspektorima SIPA-e.

Ova informacija potvrđena je i iz Tužilaštva.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, preuzet će predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u svezi uvoza respiratora iz NR Kine u BiH, koji su koštali oko 10,5 milijuna KM. Nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu, temeljem svojih ovlasti propisanih Zakonom o spriječavanju pranja novca i financiranja terorizma, izvršila provjere navoda o nezakonitostima u svezi nabavke 100 respiratora iz NR Kine, te nakon ocjene do sada poznatih činjenica, utvrđeno je da u ovom predmetu postoji nadležnost Tužiteljstva BiH, te će dalje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom Tužiteljstva BiH. S tim u svezi, Kantonalno tužiteljstvo KS, će Tužiteljstvu BiH tijekom dana, dostaviti predmet koji je do sada vođen pod njihovim nadzorom – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

The post U zgradi SIPA-e završio sastanak: Tužilaštvo BiH preuzima predmet o nabavci respiratora appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}