Preminula Ivana Čalić, sutkinja koja je osudila Ivu Sanadera

Sutkinja Ivana Čalić poznata je po presudi kojom je 2014. godine bivšeg premijera Ivu Sanadera osudila na devet godina zatvora u slučaju Fimi media. Čalić je HDZ i nekadašnjeg šefa stranke u nepravomoćnoj presudi proglasila krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Budući da je 2016. godine po treći put trebala sudjelovati u odlučivanju o krivnji istog optuženika, sutkinja Čalić je na ponovljenom suđenju Sanaderu u slučaju Fimi media izuzeta na vlastiti zahtjev.

Čalić je bila članica sudskog vijeća kojim je predsjedao sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, a koje je Sanadera osudilo na 10 godina u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Kao predsjednica vijeća u slučaju Maestro, u kojem se sudilo za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju, izrekla je osuđujuću presudu no ta je odluka pravomoćno potvrđena samo bivšem potpredsjedniku fona Josipu Matanoviću.

Uz to, Čalić je bila imenovana za predsjednicu sudskog vijeća u predmetu protiv skupine koja se teretila za likvidaciju vlasnika Nacionala Ive Pukanića i šef marketinga tog tjednika Nike Franjića. Nakon devet mjeseci suđenja sutkinja Ivana Kršul je šestoricu optuženih proglasila krivim i osudila ih na ukupno 150 godina zatvora.

Zbog neodazivanja na sud u svojstvu svjedoka u predmetu Fimi media, sutkinja Čalić izrekla je novčane kazne od pet tisuća kuna supruzi bivšeg premijera Mirjani Sanader i bivšem ministru unutarnjih poslova i aktualnom virovitičkom gradonačelniku Ivici Kirinu.

Branitelju HDZ-a, odvjetniku Davorinu Budinu i Sanaderovim braniteljima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću sutkinja Čalić je u istom postupku odrezala novčane kazne zbog odugovlačenja postupka.

Sašu Burušića, sina bivšeg načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, u rujnu 2015. nepravomoćno je osudila na dvije i pol godine zbog sudjelovanja u prevarantskoj skupini.

Sutkinja Čalić rođena je 18. ožujka 1973. godine, gdje je i završila Pravni fakultet. Do 2009. godine je radila na Općinskom sudu u Zagrebu odakle prelazi na zagrebački Županijski sud, prenosi “Index“.


{$excerpt:n}