Filmska krimi priča: Kako su majka i kćerka sa tezge na pijaci završile u zatvoru zbog droge

Kriminalna priča Svetlane Popadić (47) i njene kćerke Ane (25), koje su u Višem sudu u Čačku (Srbija) osuđene na višegodišnje kazne zatvora zbog trgovine narkoticima, liči na one filmske. Njihova presuda je u međuvremenu ukinuta, i njih dvije će se uskoro ponovo naći pred sudom, piše “Blic“.

Priča ove dvije žene počela je bizarnim hapšenjem popa i vjeroučitelja, nakon čega je kriminalno klupko počelo da se odmotava.

U Mrčajevcima kod Čačka, februara 2018. godine, uhapšeni su paroh crkve u naselju Savinac sveštenik Milan Jordović i bivši vjeroučitelj Zoran Marinković (43), a u njihovom automobilu pronađeno je 27 kilograma skanka.

Ova vijest odjeknula je kao bomba u srbijanskim medijima jer, osim što je do sada nezabilježeno da u švercu narkotika učestvuje jedan sveštenik, Zoran Marinković, koji je do prije nekoliko godina radio kao vjeroučitelj u Osnovnoj školi “Petar Leković”, prilikom hapšenja bio je odeven u žensku odjeću.

Policajac zbog toga nije htio da ga pretrese, čekajući da to uradi koleginica. S druge strane, sveštenik u trenutku hapšenja na sebi nije imao mantiju, tako da se pretpostavlja da su namjeravali da ostave utisak para. Inspektorima koji su ih presreli rekli su da se vraćaju iz manastira Studenica.

U automobilu marke pasat užičkih registarskih oznaka, u prepravljenom bunkeru u vozilu, pronađena je droga upakovana u 52 paketa, a svešteniku i vjeroučitelju određen je pritvor.

Sveštenik “otkucao” majku i kćerku

Dok su žitelji požeškog kraja šokirano među sobom prepričavali vijest o hapšenju, sveštenik se pred policajcima branio šutnjom sve do jednog momenta kada je popustio i odlučio da otvori dušu i ispriča sve što zna o trgovini skanka, vjerovatno kako bi pokušao da izdejstvuje nagodbu sa tužilaštvom.

Prema onome što je pop ispričao, on i Marinković bili su izvršioci u velikom poslu transporta skanka iz Albanije u Švajcarsku, u kom je posredovala Svetlana Popadić, koja bi ih plaćala za svaki prevezeni tovar. Za ovu posljednju Jordović je trebalo da dobije 5.000 eura.

Jordović je tokom istrage ispričao navodno i da je novcem od droge želio da kupi stan u Albaniji.

Tezga na pijaci i život na visokoj nozi

Ovo je policiji bilo dovoljno da u istragu uključe i izvesnu Svetlanu Popadić, koja do tada nije odavala utisak osobe koja bi se mogla baviti krijumčarenjem droge, posebno ako se uzme u obzir da je majka odrasle kćerke i da za život zarađuje radeći povremeno kao pijačni prodavac.

Međutim, istina je bila nešto drugačija, pa su petnaestak dana nakon sveštenika i vjeroučitelja uhapšene i majka i kćerka.

Svetlana i Ana Popadić živjele su u selu Lopaš kod Požege, u kući koja naizgled djeluje uobičajeno, ali enterijer koji obiluje luksuzom odudarao je od srbijanske svakodnevnice.

– Svetlana je nezaposlena, do prije neko vreme je radila kao pijačni trgovac, a njena kćerka prošle godine kraj pijace je otvorila mijenjačnicu. Imaju mali posjed malina, ali to je prilično nedovoljan prihod s obzirom kako one žive na visokoj nozi. Selo se čudilo odakle njima novac – pričao je jedan mještanin nakon što se kroz selo Lopaš pronijela vijest o hapšenju.

Ispostavilo se da majka i kćerka imaju mnogo više nego što se o njima moglo i naslutiti. Policija je prilikom pretresa pronašla 1.035 američkih dolara, 280 eura, 28.060 dinara, 50 kanadskih dolara, 70 konvertibilnih maraka i 40 švedskih kruna za koje se sumnjalo da su stečeni prodajom narkotika. Tragovi njihovog imućstva vode i do Zlatibora gdje imaju dva apartmana u kojima je i pronađen zaplijenjeni novac.

Prilikom hapšenja majke i kćerke zaplijenjeno je i šest automobila – dva Audija A4, dva Citroena i po jedan Suzuki i Pežo. Na svih šest pronađeno je duplo dno. Jedan dio voznog parka pripadao je Svetlani i Ani.

Ispostavilo se nakon hapšenja da ovo zapravo i nije prvi put da se Svetlanino ime spominje u svjetlu krijumčarenja narkoticima. Naime, oko godinu dana ranije, D. B. (36) iz Požege uhapšen je na Horgošu pošto je u automobilu kojim su njih dvoje izlazili iz Srbije nađeno 30 kilograma skanka. D. B. je tada svu odgovornost pripisao sebi, tvrdeći da Svetlana nema nikakve veze sa narko tovarom, pa se odustalo od krivičnog gonjenja ove Požežanke.

D. B. je inače vlasnik više automobila koji su pronađeni u dvorištu porodice Popadić, među kojima je i Pasat u kome su Jordović i Marinković uhapšeni u Mrčajevcima.

Zatvorske kazne

U martu 2019. godine, veće Višeg suda u Čačku osudio je Svetlanu Popadić (47) iz Lopaša kod Požege i Nenada Stojanovića iz Valjeva (40) na po pet godina zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i trgovine opojnim drogama, dok je Svetlanina kćerka Ana (25), pod istom optužbom, dobila tri godine robije.

Dokazima na pretresu utvrđeno je da je kćerka, po majčinom nagovoru, podstrekla nekadašnjeg vjeroučitelja i crkvenog pojca Zorana Marinkovića (44) da preveze drogu sa Kosmeta u Švajcarsku ili nađe nekoga za taj posao, uz obećanu nagradu od 5.000 eura.

Marinković je za taj posao angažovao svojeg poznanika Milana Jordovića (42), sveštenika iz Savinca kod Požege, kojeg je poznavao od ranije.

Kako je utvrđeno na suđenju, na dogovoru u Požegi Svetlana je popu i pojcu predala Pasat ubijedivši ih da da ne mogu biti otkriveni, ni pomoću skenera niti psa tragača, dala im novac za gorivo i obećala da će imati vezu tokom puta i utovara.

To je bio Stojanović koji ih je čekao u Lešku na Kosmetu, odveo do motela “Izvor” u Zvečanu uzeo im kola i otišao u nepoznatom pravcu, vrativši se poslije nekoliko sati. Dao im je ključeve i rekao da je roba ubačena u bunker. Trebalo je da se vide poslije nekoliko dana, kako bi on preuzeo drogu.

Iste večeri, međutim, a to je bio 27. februar, policija je u Mrčajevcima zaustavila popa koji je vozio Pasat.

Jordović i njegov sugrađanin Marinković potpisali su sa Višim javnim tužilaštvom u Čačku nagodbu, po kojoj će, umjesto zatvorske kazne za šverc droge, obojica godinu dana nositi nanogicu.

U julu prošle godine Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu Višeg suda u Čačku kojom su majka i kćerka osuđene na višegodišnje kazne zatvora, tako da će se njima ponovo suditi u prvostepenom postupku.


{$excerpt:n}