Smanjuje se broj štampanih medija u Srpskoj

BANJALUKA – Potpredsjednik Granskog sindikata medija i grafičara Republike Srpske Andrijana Pisarević izjavila je da se smanjuje broj štampanih medija, koji zavise od priliva novca, ali da ne vjeruje da će “olovo izaći iz mode”.

Pisarevićeva je rekla Srni da primat preuzimaju elektronski mediji, ali da je uvjerena da će ljudi nastaviti da čitaju sa papira, te da će “koliko-toliko” novinara ostati da radi za štampane medije.

Pisarevićeva je povodom obilježavanja 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija istakla da bi spisak onoga što bi trebalo mijenjati u medijima bio dug, kao i da je teško prognozirati šta će se dešavati sa medijskom slikom u budućnosti.

Ona je naglasila i da je situacija sa virusom korona zaljuljala medijske kuće i dovela pod znak pitanja opstanak mnogih, jer su mnogi novinari ostali bez posla, ali i dodatnih angažmana.

“Pitanje je do kada će sve ovo trajati i kada ćemo ponovo stati na noge. Ionako siromašno medijsko tržište dodatno je opterećeno, a opstanak mnogih zavisi od zakupa reklamnog prostora i privrede koja je, opet, pretrpjela ogroman udarac u opštoj blokadi i zatvaranju mnogih djelatnosti”, rekla je Pisarevićeva.

Pisarevićeva je napomenula da se Granski sindikat medija i grafičara Srpske u skladu sa mogućnostima bori da smanji rad na crno u medijskim kućama i savjetuje kolege u problematičnim situacijama sa njihovim poslodavcima.

Ona je izrazila želju da se u budućnosti zabilježi rast pojedinačno učlanjenih kolega, koji, ako već nemaju sindikalnu organizaciju u svom mediju, sami prilaze granskom sindikatu.

“To će biti znak da su se zapitali ko će stati iza njih kada se suoče sa nekim problemom u svom mediju, bilo da se radi o ugovoru, radnom stažu, prijavi ili nečemu drugom”, ocijenila je Pisarevićeva.

Ona je napomenula i da novinar ne mora biti stalno zaposlen da bi bio član sindikata.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja. Srna

Чланак Smanjuje se broj štampanih medija u Srpskoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}