Na ljetovanje u Crnu Goru: Dvije ležaljke na 16 kvadrata plaže!

Kakav je plan za ljetnu sezonu u Crnoj Gori i da li će granice biti otvorene ispričao je državni sekretar u ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović.

“Siguran sam da će granice biti otvorene. Mi smo ponosni na ono što je, kada je ova pandemija u pitanju, uradio naš Institut za javno zdravlje. Već više od sedam dana nemamo nijedan registrovan novi slučaj. Nadamo se da će polako početi da se otvaraju granice, to je pravac u kom idemo, da se uspostavlja saobraćaj prvo u okviru Crne Gore, a potom i međunarodni saobraćaj. Kada – o tome će odlučiti epidemiolozi, ne turistički radnici”, rekao je Davidović za TV Prva.

On je kazao i da je 18. maj datum za koji je planirano otvaranje svih ugostiteljskih objekata, “u skladu sa tri stadijuma laganog popuštanja svih ograničenja koja su uvedena u prethodnom periodu” i iskazao nadu da će ljetne sezone ipak biti.

“To će svakako biti jedan novi vid turizma, ta fraza kontrolisanog turizma se već odomaćila, ali se nadamo da će sezone turističke biti. Vjerujem da ćemo se svi lako na to privići jer nam je svima cilj zaštita zdravlja, kako zaposlenih u turizmu tako i turista”, istakao je Davidović.

Iako je i dalje sve neizvjesno i rano za velike prognoze, neki modeli koji će se primenjivati već su poznati.

“Svjedoci smo da pandemija popušta u nekim državama Evrope tako da vjerujemo da će veći deo tržišta i biti otvoren. Ipak, ako znamo da negdje postoji žarište, bilo bi neprirodno da se uspostavi saobraćaj sa tom državom. Početkom ove sedmice je bio sastanak ministara turizma zemalja Evropske unije tako da su oni sebi dali tridesetak dana da vide na koji način će putovanja biti omogućena”, objasnio je on.

Što se tiče zdravstvenih pasoša o kojima je bilo reči da će biti potrebni ukoliko se krene na putovanje, Davidović kaže da je i za to još rano, ali ističe da “kao što se svi zajedno borimo protiv pandemije, tako ćemo i u tim situacijama zauzimati zajednički stav i da će to biti zajednički poduhvat svih država i turističke privrede u svakoj državi”.

Ležaljke na rastojanju, dezinfekcija plaža izbeljivačem, a uz kupaći kostim nosićemo i maske i rukavice – da li je to ovogodišnji scenario za boravak na plaži?

“Svi se navikavamo na taj novi momenat socijalne distance i to će vjerovatno da traje još neko vrijeme. U otprilike 16 kvadratnih metara moći će da budu dvije ležaljke, ali ako, pak, dođe višečlana porodica, onda je situacija drugačija. Sigurno će se ići na dezinfekciju ležaljki na dnevnom nivou, a već se radi analiza koje su to supstance koje bi obezbijedile najveći stepen sigurnosti. Biće primjenjene sve mjere koje su potrebne da bi se svi osjetili sigurno”, zaključuje Davidović.


{$excerpt:n}