Musa: U narednoj fazi razmatrat ćemo otvaranje ugostiteljskih objekata

Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je da su u protekla 24 sata testirana 454 uzorka, od kojih je 12 pozitivno.

– Novi slučajevi zabilježeni su u SBK, ZDK, ZHK i HNK. U FBiH je do sada testirano ukupno 18.476 uzoraka, a Covid-19 potvrđen je kod 932 osobe. Prema spolnoj strukturi, žene čine 55, a muškarci 45 posto. Najviše je zaraženih na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (262), Zeničko-dobojskog kantona (190), Kantona Sarajevo (114), Unsko-sanskog kantona (90), Zapadnohercegovačkog (86), Tuzlanskog (81), Srednjobosanskog (43) i Kantona 10 (41), Bosanskopodrinjskog (22), te Posavskog kantona (3). Tenutno su hospitalizirana 34 pacijenta, od kojih su tri na respiratorima. Ukupno je oporavljeno 385 pacijenta. Preminule su 33 osobe – rekao je Musa.

Dodao je da su u proteklom periodu u Maglaju službe vrlo brzo reagirale i slučaj stavile pod kontrolu.

– Sve više uviđamo koliko je važna javno-zdravstvena infrastruktura. Da bismo smanjili rizik od pojave boelsti, važne su rane preventine mjere. Važno je pridržavati se standardnih mjera, kao što su pranje ruku, nošenje maske i rukavica – rekao je Musa.

Musa: Poštovati mjere Foto: Fena

Preporuke radi sprečavanja infekcije u frizerskim salonima, salonima ljepote i buticima Zavod je objavio na svojoj stranici.

– Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najbitnije je spriječiti pojavu infekcije, svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na trgovinama, a u narednoj fazi ćemo ići na okupljanje do 10 ljudi, otvaranje ugostiteljskih objekata.

The post Musa: U narednoj fazi razmatrat ćemo otvaranje ugostiteljskih objekata appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}