Divlje svinje uništile oko 100 dunuma usjeva

Lukić je istakao da su štetu, koja je procijenjena na oko 40.000 KM, prijavili poljoprivrednici, a da su lovci onemogućeni da reaguju jer je u vrijeme kada divlje svinje čine štetu, od 22.00 do 4.00 sata, na snazi policijski sat.

“Konstatovali smo s obzirom na broj prijava da je ugroženo oko 100 hektara poljoprivrednih površina, najviše parcela zasijanih kukuruzom, sojom, zobi i pšenicom”, objasnio je Lukić.

On je dodao da su ljudi morali ponovo da presijavaju, ali da se šteta ponovila.

Lukić je dodao da će predložiti Lovačkom savezu i nadležnom entitetskom Ministarstvu kakve mjere treba preduzeti, te je apelovao da se pomogne poljoprivrednicima, jer problema imaju i oni u susjednim opštinama poput Modriče, Bosanskog Broda, Dervente.

On je napomenuo da je Lovačko udruženje predložilo i godišnjim planom da se povećaju kvote na odstrijel divlje svinje jer se prošle godine masovno pojavila na ovom prostoru i da su dobili dozvolu za 15 posto više, ali da im to ništa ne znači.

“Lov divlje svinje, odnosno vepra počinje 1. maja, ali se zbog mjera ne može krenuti u aktivnosti, tako da broj jedinki koje smo dobili ništa ne znači kada je ovakva situacija”, naglasio je Lukić.


{$excerpt:n}