Alen Šeranić: “U UKC-u 14 ljekara zaraženo korona virusom, nažalost jedan preminuo”

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je danas da je zabrinjavajuća situacija kada je u pitanju broj zaraženih korona virusom u posljednja dva dana, ali da je sve još uvijek pod kontrolom.

Kaže da je pod kontrolom i situacija u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Banja Luka te da nema razloga za paniku, jer ta zdravstvena ustanova ima 3.000 zaposlenih koji mogu da se brinu o pacijentima.

Imali smo 14 zaraženih ljekara u UKC-u, četiri su oporavljena i vraćena u turnus, jedan je, nažalost, preminuo“, rekao je Šeranić.

Na tvrdnje u pojedinim medijima o izmještanju pacijenata sa pojedinih odjela UKC-a RS, resorni ministar je rekao da je jedan od načina preventinog djelovanja i izmještanje određenog odjela, nakon što se ustanovi da su pacijent ili ljekar zaraženi.

On navodi da je uvijek velika mogućnost da se virus pojavi u zdravstvenoj ustanovi.

Ljudi dolaze da se liječe, a i oni koji dolaze zbog drugih problema mogu donijeti virus. Zbog toga imamo protokole. Situacija jeste zabrinjavajuća, ako se u obzir uzmu podaci o broju zaraženih u posljednja dva-tri dana. Zato hoćemo da preventivno djelujemo da virus ne bi otišao u smjeru u kojem ga nećemo moći kontrolisati, ali stvari su sada pod kontrolom“, ustvrdio je Šeranić.

Najavio je da će se tokom ovog vikenda odlučiti o daljim strategijama.

Ono što nam je sada izazov su zdravstvene ustanove i starački domovi. Radit ćemo na zaštiti osoba koje rade u tim ustanovama i korisnika ustanova i to je cilj u narednih sedam do 10 dana“, kazao je entitetski resorni ministar, piše “Fena”.


{$excerpt:n}