Praznik rada u Bosni i Hercegovini obilježili otkazi

Mnogi od njih ne žele javno govoriti o tome. Oni koji su svoja iskustva podijelili sa nama, nadaju se povratku na posao ili pronalasku novog u skorije vrijeme.

Radnici su nekada Prvi maj slavili paradama i zajedničkim okupljanjima na ulicama. Kasnije su ta okupljanja zamijenjena odlascima u prirodu. Nekoliko godina kasnije, na prvomajski uranak, umjesto na izletišta, radnici su izlazili na proteste, u svijetu, ali i u BiH, piše “BHRT“.

Danas, u vrijeme pandemije, nema radnika ni na izletištima, ni na protestima, a mnogih ni na radnim mjstima. Prvi slobodan 1. maj, nakon devet godina rada, Aida Husomanović iskoristila je za šetnju sa suprugom. O otkazu je obaviještena nedavno i to putem društvene mreže.

Nakon šoka koji je uslijedio za nju i kolege u istoj situaciji, Aida se pokušala prijaviti na Biro, kako bi imala barem zdravstveno osiguranje. Nije uspjela. Jedina olakšica, kaže, bio je moratorijum na plaćanje kredita.

Bez obzira na probleme s kojim se, kao i hiljade drugih bh. građana suočavaju, o čemu svjedoče i statistike Zavoda za zapošljavanje, Aida kaže da razmišlja pozitvno i nada se boljem. U svemu velika podrška joj je suprug. Ipak, na kraju, kaže da ne zna kako će biti sada za april jer nema tu aprilsku platu. Ne zna kako će se osjećati kada dođe vrijeme te plate. Vjerovatno će se, kaže, osjećati loše.


{$excerpt:n}