Crna Gora: Pokrenuta aplikacija za prijavu nasilja u porodici

Kako se navodi, putem aplikacije “Budi sigurna” žrtve nasilja jednim klikom mogu zatražiti pomoć nadležnih.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da u izazovnom vremenu borbe sa koronavirusom postoji rizik da se nasilje u porodici poveća.

“Želimo da ukažemo da nasilje nije privatna stvar. Nasilje je problem svih nas i društva u cjelini. Zato nam je cilj da ovom aplikacijom ohrabrimo i podstaknemo žrtve da nasilje prijave. Za policiju, odgovorno i hitno postupanje po svakoj prijavi nasilja, kao i primjena hitnih mjera, je prioritet”, kazao je Nuhodžić.

Navodi se da poruka koja se putem aplikacije pošalje sa brojem telefona i tačnom lokacijom stiže direktno Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici, čije aktivistkinje će odmah kontaktirati osobu koja je zatražila pomoć.

“Profesionalno osoblje obučeno je za postupanje u ovakvim situacijama, a svi podaci su, kako se navodi, u potpunosti bezbjedni i povjerljivi”, navode u MUP-u.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova istakla je da je aplikacija “Budi sigurna” još jedan kanal putem kog žrtve nasilja mogu da se brzo i jednostavno obrate za pomoć i podršku, bez obzira na mjesto i vrijeme kada se nađu u opasnosti.

“Na samo jedan klik, potencijalna žrtva će dobiti svu potrebnu podršku, koja će biti obezbijeđena putem Nacionalne SOS linije. Iako je aplikacija nastala u vrijeme pandemije, ona predstavlja trajno rješenje”, kazala je Gašparikova.


{$excerpt:n}