U Distriktu Brčko otkaze dobilo 220 lica

BRČKO, Od proglašenja vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona do danas Zavodu za zapošljavanje u Brčkom javilo se 220 lica koja su ostala bez posla, potvrdio je direktor Zavoda Vlado Jevtić.

Jevtić je rekao da je najveći broj lica koja su ostala bez posla sa srednjom stručnom spremom, uglavnom zanimanje trgovac, te da je iz te oblasti jedan poslodavac otkazao ugovore za 50 radnika.

“Radni odnos nije produžen za 80 lica, 70 ih je dobilo otkaz iz ekonomskih razloga i zato što su bili tehnološki višak, dok su ostali ugovore otkazali ili svojevoljno ili sporazumno sa poslodavcem”, rekao je Jevtić novinarima.

On je napomenuo da nezaposlena lica imaju pravo na novčanu naknadu, besplatno zdravstveno osiguranje, kao i dječiji doplatak ukoliko ispunjavaju uslove za to.

Jevtić je dodao da će, ukoliko ne dođe do većeg otpuštanja radnika, Zavod imati dovoljno novca za te namjene.

“Visina naknade se kreće od 200 KM do 920 KM koliko trenutno iznosi prosječna neto plata u Brčko distriktu. To pravo nezaposleno lice može da ostvaruje minimalno tri mjeseca, a najviše 12, u zavisnosti od toga koliko ima radnog staža i da li je ranije koristilo novčanu naknadu”, pojasnio je Jevtić.

On je napomenuo da novčanu naknadu mogu da ostvaruju samo lica kojima je poslodavac dao otkaz ili nije produžio ugovor o radu zbog ekonomskih problema u firmi.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta nalazi se oko 6.800 nezaposlenih lica. Srna

Чланак U Distriktu Brčko otkaze dobilo 220 lica се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}