FBiH bi danas mogla dobiti “korona zakon”, ovo su njegove najznačajnije stavke

Među predviđenim mjerama je plaćanje doprinosa zaposlenima, te obustavljanje obračunavanja i plaćanja zateznih kamata na javne prihode

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) danas bi na vanrednoj sjednici trebalo da se izjasni o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH, koji iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 odsto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa.

Delegati treba da glasaju i o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica nastalih usljed globalne pandemije virusa korona, koji predviđa niz mjera za pomoć privredi.

Među predviđenim mjerama je plaćanje doprinosa zaposlenima, te obustavljanje obračunavanja i plaćanja zateznih kamata na javne prihode.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta prošle sedmice odobrio je rebalans budžeta i takozvani korona zakon, a da bi oni stupili na snagu potrebno je da ih potvrdi i Dom naroda.

Delegati bi trebalo da razmotre i prijedlog zakona kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, poput onih u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela.

Na predloženom dnevnom redu je i prihvatanje zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za Kovid-19 za BiH, kao i prihvatanje zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje.

Sjednica će biti održana u zgradi Parlamenta FBiH u 12.00 sati, a javnost i mediji moći će je pratiti putem onlajn kanala Doma naroda.

The post FBiH bi danas mogla dobiti “korona zakon”, ovo su njegove najznačajnije stavke appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}