Srbija uvodi petodnevni policijski sat, preminulo još šest osoba

U Srbiji su za posljednja 24 sata registrirana 233 nova slučaja infekcije koronavirusom, a preminulo je još šest osoba te su dosad umrle 162 osobe od ukupno 8.275 oboljelih od početka epidemije, saopćio je u ponedjeljak Krizni štab u Beogradu.

Među šestero umrlih pacijenata, četvero su štićenici Gerontološkog centra u Nišu, u kojem je prije dvije sedmice za manje od 48 sati registrirano više od 140 zaraženih korisnika te nekoliko uposlenika, a direktor doma je uhapšen zbog propusta u primjeni zaštitnih mjera.

Za protekla 24 sata urađeno je 3.614 testova, a od početka epidemije 67.917. Stopa smrtnosti je ispod dva posto i iznosi 1,96 %.

Izliječeno je 1.209 oboljelih, trenutno je na bolničkom liječenju 2.701 osoba, od kojih na respiratorima 85 pacijenata, što je već treći dan zaredom ispod 100 i ukazuje da se smanjuje broj pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Svi pokazatelji, po ocjeni članova kriznog štaba, nagovještavaju da se Srbija bliži kraju epidemije, ali sugerišu da opuštanja ne smije biti.

Danas je ponovljeno stajalište stručnjaka koji su ustrajni u preporuci zadržavanja policijskog sata i tokom prvomajskih praznika, jer sugeriraju da treba izbjeći okupljanja kojima bi se mogli narušiti dosadašnji postignuti epidemiološki rezultati, prenosi Hina.

Policijski sat bi, kako je ranije odlučeno, počeo u četvrtak 30. aprila u 18 sati i trajao do ponedjeljka 4. maja u pet ujutro, uz dopuštenje osobama starijim od 65 godina da u periodu od 18 do jedan sat poslije ponoći mogu u jednosatnu šetnju ne dalje od 600 metara od mjesta prebivališta.

Srbija spada među zemlje koje u vrijeme pandemije primjenjuju najstrože mjere, uz svakodnevni policijski sat, prenosi “Fokus“.


{$excerpt:n}