sri. jul 24th, 2024

Rad od kuće i nakon pandemije

BERLIN – Njemački ministar rada Hubertus Heil rekao je da radi na zakonu koji će radnicima omogućiti rad od kuće čak i poslije krize izazvane virusom korona.

rad od kuće

Svako ko to želi i čije radno mjesto to dozvoljava treba da radi od kuće, ukoliko to želi, čak i nakon ove pandemije“, rekao je Heil za list “Bild am zontag”.

Heil, iz stranke SPD, rekao je da će ovaj zakon predstaviti u toku godine čime želi da se u zakonodavstvo uvrsti pravo na rad od kuće, bilo stalno bilo samo dan ili dva sedmično.

S obzirom na to da su škole zatvorene i mnoge kompanije ohrabruju radnike da rade od kuće da bi se spriječilo širenje zaraze, procjenjuje se da oko 25 odsto Nijemaca sada radi od kuće, dok je to u normalnim okolnostima oko 12 odsto.

Ministar finansija Olaf Šolc, takođe iz SPD-a, podržao je Heilovu ideju rekavši da su protekle sedmice pokazale koliko ljudi mogu puno da urade od kuća. “To je jedno dostignuće koje ne treba tek tako da odbacimo”, smatra Šolc.

Njemačko Udruženje poslodavaca odbacilo je ovu ideju uz poruku da posljednje što uzdrmanoj privredi sada treba jesu dodatni propisi.

Katrin Gering-Ekart, predstavnik opozicionih Zelenih u parlamentu, podržala je rad od kuće ali samo pod uslovom da Vlada svima garantuje brzi internet.

Rad od kuće ili u pokretu uvijek zahtijeva dobrovoljnost. Niko to ne treba da radi na silu, a rad od kuće ne smije da se pretvori u beskonačan rad“, rekla je ona.

Srna

Чланак Rad od kuće i nakon pandemije се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}

Povezano