“FBiH prerano i brzopleto ukinula karantine”

“To nije dobro, prerano je i ne treba olako ukidati mjere. Ne možemo bilo šta učiniti, a da se ne osvrnemo na kretanja u regionu i EU odakle dolazi mnogo naših ljudi. Novi urgentni datum je 1. maj kada postoji mogućnost dolaska većeg broja ljudi. Bilo je logično da karantinski sistem ostane za vrijeme prvomjaskih praznika, a da potom odlučimo da li ćemo ih i dalje zadržati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, različiti nivoi odlučivanja u FBiH, kao što su ministar zdravlja i neki drugi, nisu bili upoznati sa donošenjem odluke.

“Nije dobro što su vlasti FBiH donijele brzopletu odluku bez koordinacije sa nama. Trebalo je da ti zajedno radimo. Imamo u utorak sjednicu Predsjedništva BiH, analiziraćemo donesene mjere i način njihovog sprovođenja i daćemo ocjenu”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je uvođenje karantinskog sistema bilo dio zajedničkih mjera koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH.

“Kada je Republika Srpska uvela lokalne karantine, Predsjedništvo je na inicijativu dva člana iz FBiH donijelo novi zaključak i tražilo da i u FBiH budu uvedeni lokalni karantini da bi to bilo cjelovito rješenje i da ne bi došlo do izigravanja mjera na granici čemu smo bili svjedoci dok u FBiH nisu uvedeni lokalni karantini”, rekao je Dodik.

On je dodao da su ljudi iz inostranstva na graničnim prelazima na teritoriji FBiH nesmetano prolazili i mogli da dođu u Srpsku samo uz evidentiranje ili u najboljem slučaju sa uputstvom za kućnu izolaciju.

“Onda smo imali situaciju da onaj ko uđe na graničnim prelazima u Srpskoj ide u karantin, a onaj u FBiH u kućnu izolaciju. To je i u FBiH pokazalo mnogo problema”, istakao je Dodik.


{$excerpt:n}