Zeničani u grupama i na bliskom odstojanju: Puni parkovi, građani ne nose maske

Park u Zenici, kako se vidi na fotografija, okružen je policijskim trakama, a prepostavlja se da je to ostalo od prijašnjih naredbi kada je djeci do 18 godina bilo zabranjeno kretanje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica preporučuje i moli sve građane da se i dalje pridržavaju svih prethodnih uputstava o ponašanju tokom pandemije korona virusa, a prvenstveno onih da često perete ruke sapunom i vodom ili brišite maramicama ili sredstvima na bazi alkohola, piše “N1“.

“Veoma je bitno da izbjegavate dodirivati oči, nos i usta, jer su to tri dokazana načina kako se virus unosi u organizam. Ukoliko kašljete ili kišete, radite to u unutrašnju stranu lakta, ili maramicu, koju odmah savijete i bacite”, istakli su.

Podsjetili su da i odrasli i djeca moraju držati fizičku udaljenost oko dva metra od drugih osoba.

“I ne zaboravite, nosite masku, jer time štitite i vas i druge. Panika nije opcija, ali oprez jeste”, poručuli su iz Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Podsjetimo, juče je Federalni krizni štab ublažio mjere kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina. Prema ovoj naredbi, osobe starije od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati.

Osobe mlađe od 18 godina moći će se kretati utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.


{$excerpt:n}