Sve više zemalja planira uvesti imunološki pasoš: I BiH bi mogla biti među njima

U trenutku kada se polako ublažavaju mjere u Bosni i Hercegovini, pa i samom regionu, te i u najugorženijim europskim zemljama poput Italije, Francuske i Španije, epidemiolozi sve više razmišljaju da će se širom svijeta uvesti – imunološki pasoš.

Riječ je o dokumentu koji ukazuje na to da li osoba posjeduje antitela u organizmu, odnosno, dokazuje da se ta osoba oporavila od koronavirusa i da je razvila određeni imunitet na taj smrtonosni virus.

“Posedovanje tog dokumenta uskoro bi moglo da postane obavezno za putovanje u neke zemlje, među kojima bi mogla da se nađe i Bosna i Hercegovina”, kaže za Radiosarajevo.ba Aida Pilav, epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Posjedovanje imunološkog pasoša znači da bi svi oni koji bi željeli da posjete Bosnu i Hercegovinu ili da žele putovati u inozemstvo, prethodno morali da se testiraju na prisustvo antijela.

“Pratimo svi situaciju, upoznata sam s tim da mnoge države planiraju uvesti takvu vrstu dokumenta, pa ćemo i mi sigurno o tome razgovarati. Za nas su najvažnije odluke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i njihove upute ćemo realizirati. Još uvijek je rano o tome razgovarati, znam da se ljeto bliži i da mnogi planiraju godišnje odmore u drugim zemljama i BiH, pa ćemo na vrijeme reagirati. Vjerujem i da u WHO-u o tome vode računa”, dodala je Pilav za naš portal.

Još ranije je poznato da postoje zemlje koje insistiraju da imate test na HIV, hepatitis B, hepatitis C, kada putujete u te zemlje ili u određene kolektive u tim zemljama.

Brojni bh. sportisti su morali prolaziti kroz razne vrste vakcinisanja u međunarodnom saobraćaju.

Svaka zemlja ima pravo da insistira da onaj putnik koji ulazi u zemlju, dokaže da nije inficiran i to prema pravilniku o međunarodnom saobraćaju nije zabranjeno.

Na naše pitanje da li bi imunološki pasoš mogao postati sastavni dio naših života, te neka vrste “vize za pasoš”, Pilav je odgovorila potvrdno.

“Da, nije isključeno da mnoge zemlje upravo imunološki pasoš uvedu kao jednu vrstu vize za ulazak u zemlju”, dodala je Pilav za “Radiosarajevo“.

Čile namjerava da postane prva zemlja koja će izdati „imunološke pasoše” na svijetu.

Takozvani pasoši za imunitet omogućili bi onima koji su se oporavili od koronavirusa ili su pozitivno testirani na prisustvo antijela da se vrate na posao i pomognu da se ponovo otvori zemlja.


{$excerpt:n}