Novih 25 slučajeva zaraze u FBiH: Živimo pod stalnom prijetnjom, ali društvo mora funkcionisati

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa održao je konferenciju za medije u kojoj je saopćio presjek stanja u ovom bh. entitetu u posljednja 24 sata.

“U protekla 24 sata testirano je 753 uzoraka, od čega je 25 pozitivnih. Do sada je u Federaciji BiH testirano 13.526 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 811 osoba”, rekao je Musa.

Kako je naveo, 54 posto zaraženih su žene, a 46 posto muškarci. Trenutno je na tlu Federacije BiH u bolnici 49 pacijenata, a 5 na respiratoru. Također, sa današnjim danom oporavljeno je 235 pacijenata, a od toga 25 u posljednja 24 sata.

OD 32 sm*tna slučaja 18 su muškarci ili 56 posto, te 14 žena 46 posto. 22 umrle osobe ili 69 posto bile su starije od 65 godina.

“Nalazimo se na kraju 7. sedmice, odnosno na kraju drugog mjeseca od prvog potvrđenog slučaja. Situacija je stabilna što procjenjujemo na odnosnu 14 dnevnog broja zaraženih koji poredimo sa prethodnim periodom. Također, u posljednjih 10 dana imamo 5 posto ili manju pozitivnost u odnosu na broj testiranih”, rekao je Musa.

On je objasnio da, kada sve sumiramo, većina zaraženih ima blage i umjerene simptome a dio je bez simptoma, sa spoznajom da može uzrokovati komplikacije i sm*tni ishod.

“32 sm*tna ishoda govore o ozbiljnosti bolesti. Najčešći problemi su upala pluća, zatajivanje organa, srčani problemi i dodatne virusne i bakterijske infekcije. Širenje bolesti može uzrokovati opterećenje zdravstvenog sistema čak i u razvijenim zemljama. Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje i ne treba misliti da će uskoro stati prenošenje virusa među ljudima. Ali društvo mora nastaviti funkcionisati, ali pod novim okolnostima u smislu sve više ublažavanja mjera. Ublažavanja će se evaluirati svakih 10 dana”, zaključio je Musa uz poruku građanima da nastave držati distancu i da peru ruke.

The post Novih 25 slučajeva zaraze u FBiH: Živimo pod stalnom prijetnjom, ali društvo mora funkcionisati appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}