Koordinacioni tim: U RS-u se nakon 27. aprila trebaju otvoriti prodavnice namještaja, muzeji.

Republičkom štabu za vanredne situacije preporučeno je i da se od 27. aprila uz posebne mjere, dozvoli rad i prodavnicama namještaja, radnjama sa informatičkom i telekomunikacijskom opremom te uslužnim radnjama, kao što su autoperionice, vulkanizerske radnje, automehaničarske radnje, perionice tepiha, hemijske čistionice, uz sve propisane mjere zaštite.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održali su danas, u Banjaluci, sastanak Glavnog koordinacionog tima.

Ocjenjujući da je trenutna epidemiološka situacija u ovom entitetu stabilna, Glavni koordinacioni tim razmatrao je mogućnost ukidanja pojedinih mjera ograničenja i zabrane, nakon 27. aprila.

“Glavni koordinacioni tim preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije, da, nakon 27. aprila, svojim zaključkom omogući licima koja su navršila 65 godina i starijima izlazak iz svojih domova svakog radnog dana, u periodu od 7 do 10 časova”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS.

Takođe, preporučeno je da se dozvoli rad muzejima i bibliotekama u vremenu od sedam do 19 časova, bez organizacije promocija ili bilo kakvih javnih okupljanja i uz kontrolisan broj korisnika i poštivanje svih higijenskih mjera.

“Glavni koordinacioni tim preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije da, u skladu s epidemiloškom situacijom, kontinuirano obavještava javnost o planu i rasporedu ublažavanja i ostalih mjera, nakon 27. aprila, kao i o rasporedu djelatnosti kojim će biti omogućen rad u narednom periodu”, stoji u saopštenju.

Istaknuto je da će prije donošenja odluke o dozvoli rada za navedene djelatnosti, svima biti predočeno kako treba da organizuju rad u novonastaloj situaciji, uz obavezno i strogo poštivanje svih higijenskih mjera, kao što je obavezna dezinfekcija prostora, nošenje zaštitnih maski i rukavica, vizira, poštivanje fizičke distance od dva metra i drugo.

Glavni koordinacioni tim razmatrao je i predstojeće obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, u novonastaloj situaciji pojave virusa korona.

“Istaknuto je da će, u nedjelju, 26. aprila, obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac biti održano uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite”, navodi se u saopštenju.

Glavni koordinacioni tim zahvalio se građanima na odgovornosti i disciplinovanom ponašanju i još jednom ih podsjetio da se strogo pridržavaju propisanih mjera, s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona. Apelovano je i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.


{$excerpt:n}