Prizori na koje nismo navikli: U praznoj Carevoj džamiji klanjan prvi teravih-namaz

U sarajevskoj Carevoj džamiji u Sarajevu klanjan je i prvi teravih-namaz, noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, javlja Anadolu Agency (AA).

Rijaset Islamske zajednice u BiH, zbog vanrednih okolnosti usljed pandemije koronavirusa, vjernicima je dao upute da teravih-namaz, kao i ostale namaze, obavljaju kod kuće.

U praznoj Carevoj džamiji klanjan prvi teravih-namaz – Anadolija

Fotoreporter AA zabilježio je večeras fotografije prvog teravih-namaza u Carevoj džamiji, koji je predvodio imam ove džamije Sadrudin ef. Išerić. Osim imama bili su prisutni mujezin i dvojica džematlija.

Teravih-namaz je jedan od specifičnih simbola mjeseca ramazana, a inače je tokom večernje molitve u džamijama je prisutan veliki broj vjernika. No ovog ramazana džamije su posve prazne.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već je obavijestio vjernike oko implementacije usvojenih instrukcija o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa, a iz Islamske zajednice još jednom su posjetili sve članove i pripadnike Zajednice da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa idalje ostati na snazi.

U praznoj Carevoj džamiji klanjan prvi teravih-namaz – Anadolija

Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora“, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Vjernicima je apelovano da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Kako je istaknuto, Islamska zajednica se nada da će nadležni državni organi u skladu s epidemiološkom situacijom krenuti u liberalizaciju mjera i da će one obuhvatiti i vjerske zajednice te da će i Rijaset u skladu s tim donositi nove instrukcije.

Rijaset IZ u BiH je već spremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uslovima i sa brojem prisutnih koji bude dozvoljen i koji će se primjenjivati kada se za to steknu uslovi, odnosno kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere, zaključeno je se u današnjem saopštenju.

U praznoj Carevoj džamiji klanjan prvi teravih-namaz – Anadolija


{$excerpt:n}