Besplatna pravna pomoć radnicima hotela “Batagon”

PALE,  Opština Pale obezbijediće besplatnu pravnu pomoć za 61 radnika hotela “Batagon” sa Jahorine koji su, usljed trenutnih ekonomskih i socijalnih problema, nedavno ostali bez posla, zaključeno je na jučešnjem sastanku načelnika opštine Pale Boška Jugovića sa oštećenim radnicima.

batagon


Predsjednik Sindikata radnika Slađana Stevanović zahvalila je opštinskom rukovodstvu na podršci, naglasivši da su izuzetno zadovoljni današnjim sastankom sa načelnikom opštine i članovima njegovog kabineta.

“Nadamo se da će i oni sa kojima načelnik nastavi razgovore i pregovore, takođe imati sluha za naš problem, te da će svakako pokušati da riješe ovu agoniju koja nas je zadesila”, izjavila je Stevanovićeva novinarima.

Načelnik opštine Boško Jugović podsjetio je da je kompanija “Batagon” kupila nekadašnji hotel “Bistricu” na Jahorini i tako preuzela i odgovornost za sve zaposlene u tome ugostiteljskom objektu, te naglasio da će se opština Pale aktivno uključiti u rješavanje ovoga problema kako bi zaštitili prava radnika.

“U narednom periodu obavićemo razgovor sa vlasnikom hotela `Batagon`, a angažovaćemo i pravnu pomoć za radnike da bismo preispitali da li je ispoštovan ugovor između Olimpijskog centra i `Batagona`, kakve su obaveze na osnovu tih ugovora, odnosno, da li postoji mogućnost da se zaštiti njihovo osnovno pravo, a to je pravo na rad”, istakao je Jugović.

On je poručio da opština mora zaštiti radnike i da će im apsolutno dati pravnu podršku, obaviti razgovore i tražiti i od Vlade Srpske da se uključi u rješavanje ovog problema.

Prema njegovim riječima, ukoliko vlasnik “Batagona” ne ispuni svoje obaveze, potrebno je promijeniti vlasničku strukturu hotela koji je od 1984. godine nosilac razvoja Jahorine, kako bi spremno dočekali sljedeću zimsku sezonu.

“Sve ono što se dešava što se tiče ulaganja u Jahorinu, te maksimalno angažovanje srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednice Republike Željke Cvijanović i Vlade Srpske ne dozvoljava bilo kakve manipulacije u bilo kojem segmentu, pa makar to bilo i ugostiteljstvo u privatnom sektoru. Mislim da će vlasnik `Batagona` imati sluha, naći vremena i prostora da obavi ragovore sa radnicima, zaštiti njihova prava, te da će i uprava Olimpijskog centra razgovarati sa njim, a na kraju i Vlada Srpske. Opština je tu, u svakom slučaju, da pruži punu podršku i stane na stranu radnika”, istakao je Jugović.

Kompanija “Batagon”, sa sjedištem u Švajcarskoj, kupila je hotel “Bistricu” u novembru 2018. godine po cijeni od 5.985.900 KM. Srna

Чланак Besplatna pravna pomoć radnicima hotela “Batagon” се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}