Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena su ljudska prava

Ustavni sud zaključuje da je prekršeno apelanata na slobodu kretanja iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, zato što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mjera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja, budući da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mjera, da nametnute mjere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza Federalnog štaba da te mjere redovno preispituje i produži samo ako je to “neophodno u demokratskom društvu”.

No dalje se kaže da “Ustavni sud zaključuje da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporene Naredbe, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes da se uvedu određena ograničenja, mogle nastati negativne posljedice prije nego što nadležni organi dobiju priliku razmotriti osporene mjere u skladu sa ovom Odlukom”, odluka je Ustavnog suda BiH.

Kako nezvanično saznajemo Federalni štab civilne zaštite dobio je rok da Narebu uskladi sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Ova odluka je donesena nakon nekoliko apelacija građana koji su tražili da se povuku mjere Federalnog kriznog štaba o ograničavanju kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65.

Inače iz Kriznog štaba proteklih dana je i najavljeno da bi naredne sedmice moglo doći do ublažavanja upravo ove mjere na način da se maloljetnicima i osobama starijim od 65 godina tokom sedmice omogući kretanje u određenom periodu.

Iz Ustavnog suda BiH je ranije saopćeno da se prate sve naredbe, odluke i preporuke kriznih štabova. Predsjednik suda Zlatko M. Knežević je istakao da su one odluke, koje su bile katastrofalne za ustavni poredak brzo povučene, poput odluke o zabrani međusobnih kontakata između opština i lokalnih zajednica, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}